125324444835508 125324444835508 AKNE ARMIDE LASERRAVI
top of page
Search

AKNE ARMIDE LASERRAVI

Akne armid on üheks kõige stressi tekitavamaks pikaajaliseks kõrvalmõjuks akne vulgarist põdevatel inimestel. Armidel on negatiivne efekt inimese füüsilisele, vaimsele ning sotsiaalsele heaolule. Nende raviks on olemas hulgaliselt erinevaid viise, alustades mittekirurgilistest ning lõpetades kirurgiliste lähenemistega. Olgugi, et akne armide raviks on viimase kümnendiga arendatud hulgaliselt uusi ravitehnoloogiaid, siis rahvusvahelised ravijuhendid ning skeemid pole uute teadmiste ning praktikatega veel jõudnud paljudesse riiklikesse ravikeskustesse.


Atroofilisi ehk nahapinnast madalamaid akne arme jaotatakse kolmeks põhiliseks tüübiks: icepick, rolling ning boxcar. Samuti esineb nahaga tasapinnalisi arme, olles iseloomult punetavad, hüperpigmenteerunud ehk tumenenud või hüpopigmenteerunud ehk ilma pigmendita valged armid nahal. Tihti on ühel patsiendil võimalik kõiki neid armitüüpe korraga tuvastada.


Akne armide ravi variandid on armi kliinilisest pildist sõltuvad. Ravi valikul arvestatakse armi värvi, sügavuse ning tekkeviisiga. Kombineeritud lähenemine, arvesse võttes erinevaid armitüüpe, annab paremaid tulemusi, kui kõiki arme ravida ühe ja sama valitud ravimeetodiga. Põletikulise akne ning akne armide samaaegne ravi on suur väljakutse kui ka suurepärane võimalus aegsasti tegeleda akne armide tekk ennetamisega. Kõige olulisemat rolli akne armide raviga alustamisel mängib just aeg.


Enam kasutatakse akne raviks toopilist või suukaudset akne ravi. Uuringud aga näitavad, et paralleelselt akne ravimitega teostatavad aparaadiprotseduurid (EBD ehk energy based devises) nagu IPL, dioodlaser, pulseeriv dioodlaser, infrapuna valgusel töötavad laserid ning YAG ja mitteablatiivsed ja ablatiivsed fraktsionaalsed (NAFL - non ablative fractional lasers; AFL - ablative fractional lasers) laserid on samuti olnud efektiivsed mõõduka kuni ägeda akne ravis.


Laserravi efektiivsust selgitab aknet tekitava bakteri vähenemine nahas (Propionibacterium acnes), samuti rasutootmise vähenemine ning põletiku alanemine. Tsüstilise ning ägeda aknega patsiendid, kes on, või on hiljuti lõpetanud isotretinoiin ravi, on väga suure tõenäosusega nende patsientide hulgas, kes saaksid abi laserprotseduuridest armistumise vähendamiseks.

Aastakümneid oldi arvamusel, et patsiendid, kes on hetkel või on 6-12 kuu jooksul lõpetamas isotretinoiinravi, peaksid hoiduma kõigist nahka läbivatest protseduuridest, pidades silmas suurenenud riski haavade aeglasemaks paranemiseks ning hüpertroofiliste ehk nahapinnast kõrgemate armide tekkeks. Tänaseks on see seisukoht muutunud. Alates 2017-aastast on mitmed uuringud tõestanud erinevate laseraparaatide kasutamise turvalisust isotretinoiinravi ajal.


Soovitusi põletikulise akne ning akne armide raviks:


- Kombineerida toopilist, süsteemset aknerai laserprotseduuridega. Laserravi raviskeemi lisamine vähendab akne tõsidust, lühendab akne põletikulist perioodi ning ennetab armide teket. Samuti efektiivistab toopilise, suukaudse ravimi mõju.

- Laserravi sobib akne raviks ka siis, kui patsiendile ei sobi suukaudne akne ravimite manustamine erinevatel põhjustel.

- Alustada isetretinoiinraviga paralleelselt laserraviga juba olemsaolevate armide korral.

- Alustada laserraviga, kui patsiendil on kõrgenenud risk armide tekkeks, tulenevalt aktiivsest põletikulisest aknest.

- Põletikulise akne ravis on eelistatud vaskulaarlaserite kasutamine.


Kontrollitud trauma tekitamine nahas laseriga stimuleerib ekstratsellulaarse maatriksi remodellatsiooni, kollageeni ning elastiini produktsiooni ning vastavalt aparaadile ka pigmendihäirete ja punetuse vähenemist. Samuti mängivad rolli patsiendi poolsed faktorid nagu eesmärgid, taluvus, taastumisaeg ning majanduslik valmisolek.


Sügavad atroofilised armid reageerivad positiivselt enam ablatiivsetele laseritele, nagu CO2 ja Er:YAG. Seejuures mõõduka sügavusega arme on võimalik ravida väheminvasiivsete lähenemistega, nagu mitteablatiivne fraktsionaalne laser ning RF aparaadid. Armide erinev vastus ravile väljendub iga armitüübi puhul erinevalt, tulenevalt armi patoloogilisest struktuurist, kollageeni kaost ning tekkinud fibroosi tõsidusest.


Ablatiivse fraktsionaalse laseri efektiivsus armiravis on: 51%-70% seisundi paranemine peale keskmise ravikuuri (2-4 protseduuri) lõpetamist. Kuna ablatiivne fraktsionaalne laser kuumutab nahas olevat vett, mitte melaniini, siis on võimalik seda tüüpi lasereid kasutada paljudel erinevatel nahatüüpidel. Väga tihti lisatakse raviskeemi ka retinoidhappe 0,01%-0,05% kasutamine protseduuri järgsel ajal.


Laserravi efektiivseimaks ravivõtteks erinevat tüüpi akne armide ravis, mida me ka Medicina kliinikus rakendame (Youlaser MT, QuantaSystems). Laserravi teostavad koolitatud tervishoiutöötajad. Tule aga esmalt laserravi konsultatsioonile, et välja selgitada kõik protseduuriga kaasnevad nüansid!

Loe lisaks Medicinas teostatava laserravi aparaadi ja olemuse kohta siit.



bottom of page