125324444835508 125324444835508 LASERPROTSEDUURID SILMAÜMBRUSE PIIRKONNALE
top of page
Search

LASERPROTSEDUURID SILMAÜMBRUSE PIIRKONNALE

Updated: Mar 5, 2022

Fraktsionaalse CO2 laseriga on võimalik parandada fotokahjustunud nahka, vähendada kortse ning aknejärgselt tekkinud naha armistumist - seda kõike uue kollageeni remodelleerimise protsessi abil, mida laser nahas tekitab. Patsiendid ootavad samuti ajas üha enam permanentseid ehk püsivamaid tulemusi kiirema taastumisajaga. Naha lõtvumise ja kudede pinguldamise alternatiivne sekkumine on kindlasti laserteraapia.


Traditsiooniline ja fraktsionaalne lasersekkumine võimaldab meil pakkuda naha pinguldamist läbi dermise kuumutamise ja “haava parandamise” efekti. Meid huvitab siinkohal anda teile ülevaade spetsiaalselt silmaümbruse naha pinguldamise ehk “saggy eyes” vähendamise, tumedate silmaaluste ravimeetodite ja kortsujoonte vähendamise kohta laseriga versus filleritega. Esimest võib nimetada ka kui silmaümbruse laser-rejuvenatiooniks (resurfacing with ablation of periorbital area - RAP).


Keskmiselt muutub ja paraneb (täieneb tulemus) piirkond laserprotseduuri järgselt kahe kuu möödumisel pärast protseduuri. Protseduuri järgne nahakoorumine kestab ca 5pv. Patsiendid, kellel on silmaümbrus kurruline ja elastsust kaotanud või pigmenteerunud, on potentsiaalsed CO2 laseri patsiendid.

Laserravi silmaümbrusele võimaldab tegeleda:

1) kulmupiirkonna ja alumiste silmalaugude kortsukestega;

2) “kanavarvastega”;

3) malaarpatjade vähendamise ja kortsukestega sarnaluul;

4) silmaümbruse nahaktekstuuriga;

5) pigmendi “spottidega” ja aktiinilise nahaga silmade ümbruses;

6) alalau piirkonna ja nahaelastsuse parandamisega;

7) ebaselge ja “nähtamatu” üleminekuga alalu piirkonnast põsesarnale.


Kõik need on uuringute põhjal välja toodud kombinatsioonid laserravi võimaluste ja tulemuste kohta õrnale ning tundlikule silmaümbruse piirkonnale. Kõikide antud laseriprotseduuride võimalustega silmade ümbrusele on täheldatud ka minimaalset turse efekti pärast protseduuri (versus kirurgiline sekkumine). Seejuures aga ei soovitata meikida piirkonda kahe nädala jooksul pärast laserprotseduuri - et mitte takistada ebavajalike toimeainetega nahataastumist ning vältida potentsiaalset infektsiooni. Nahk võib töödeldud piirkonnas olla ka esialgu väga kuiv, mistõttu soovitame koheselt panna paika ka silmaümbruse piirkonna niisutamise plaan mesoteraapiaga (või autoloogse iprf mesoteraapiaga) 2-3ndl möödumisel protseduurist. Väga hea on, kui enne laserprotseduuri on nahk ka vähemalt ühekordselt sügavalt niisutatud(!) - nädal kuni kaks enne võimalikku laserprotseduuri.

Pärast frakstionaalse laserprotseduuri teostamist silmade ümbrusele on kliinilises pildis näha toimunud neokollageneesi ja silmaümbruse nahakvaliteedi paranemist. Omakorda on toimunud kudede pinguldumine. Fraktsionaalne fototermolüüs, mida me laseriga saavutame, tugevdab kudesid, kuna suudab tungida periorbitaalses nahas sügavamale ilma armistumise ohuta.

Silmaümbruse “mustad ringid” (PCD - periorbital dark cirkels) on üheks näiteks esteetilises maailmas, mis on alati tõeline väljakutse! Ablatiivne laser-rejuvenatsioon silmade ümbrusele on sellesosas kindlasti üks võimas meetod, et töödelda ebaregulaarset pigmenteerunud alalaugu. Laserprotseduur tõstab nahaelastsust ja koetugevust antud piirkonnas ning käivitab neokollageneesi ehk uue kollageeni tekkimise. Fraktsionaalne CO2 laser on sellesosas üks peamisi ja mugavamaid valikuid, kuna võimaldab hoida ka minimaalsena kõrvaltoimed taastumise perioodil.

Hüaluroonhappe (HA) baasil täitesüstidest ehk filleritest on samuti sageli saanud kas patsiendi esmasoov või esmavalik, et töödelda alumiste silmalaugude ebakorrapärasusi, tumedaid silmaümbruseid jne. Filleritega on võimalik tõsta silmade alust piirkonda silmaluu piirilt ehk periorbitaalselt. Seejuures on aga vajalik hinnata ja otsustada, kas täitesüstidega silmade aluse piirkonna töötlemine annab hea efekti just nendele näidustustele:


1) orbitaalne “ring-vari”;

2) sarnaluu piirkonnas olev vari;

3) alalau keskel ning silmaluu piiril tekkiv tühimik.


Kindlasti tuleb konsultatsiooni käigus otsustada, milline on kõige mõistlikum kirjeldatud mittekirurgiline sekkumine. Sageli otsustakse ka botuliini süstide ehk periorbitaalse lihase lõõgastamise kasuks.


Laserprotseduuride konsultatsioonile saab nahaarst dr Kristi Tiimanni juurde broneerida aega otse meie kodulehelt või helistades kliiniku üldnumbril.

bottom of page