125324444835508 125324444835508 ARMI TÜÜBID JA HOOLDUS
top of page
Search

ARMI TÜÜBID JA HOOLDUS

Updated: Sep 12, 2022

Ilmselt ei ole ühtegi inimest, kes mingis elufaasis ei kogeks armide teket. Samuti on armid ja nende ravi üks peamisi teemasid, millega tegeleme esteetilise meditsiini kliinikus. Nende ravi võib olla aega ja kannatust nõudev ning ei ole tihti nii tänuväärne, kui soovime. Võimalusi nende raviks ja vähem märgatavaks muutmiseks on tegelikult palju ja tehnoloogiad muutuvad järjest tõhusamaks. Armide ennetus on keerukam teema, tihtipeale tuleb siin mängu geneetika, millele me kuidagi vastu ei saa astuda.

ARMI TÜÜBID

Väga paljud erinevad sündmused võivad meie elus arme põhjustada, kaitstud ei ole nende eest keegi. Arme on erinevaid tüüpe ja nende käitumine ajas on samuti erinev. Armid võivad tekkida mingi akuutse olukorra järel, näiteks operatsioon (sh keisrilõige), trauma (kukkumine, vigastus, põletus vms), tuulerõuged jne ning võivad tekkida ka kroonilisema või pikaajalisema protsessi tagajärjel - nt aknest või rasedusest tingitud venitusarmid, kiire kaalulangus/tõus, kasvuperiood jne.


Arme on erinevaid tüüpe, üldiselt teame hüpertroofilisi/keloidarme, atroofilisi arme, striiasid jne. Akne võib põhjustada hüpertroofilisi arme, mis on kõrgemad nahapinnast ja üldiselt värskena punakaslillad, kuid jäävad esialgse haava mõõtmetesse. Akne võib põhjustada ka atroofilisi arme, mis on madalamad nahapinnast ehk visuaalselt on tegemist ebasümmeetriliste augukestega. Keloidarmid aga kujunevad suuremaks, kui oli esialgne haav. Mõned inimesed on just rohkem altis keloidarmide tekkeks. Striiad ehk venitusarmid ilmnevad “sebra” triipudena kas vertikaalselt või horisontaalselt. Kui inimene on kiires kasvuperioodis, siis ilmnevad need pigem horisontaalselt ja kaalus juurde võttes/raseduse ajal ilmnevad need pikuti ehk vertikaalselt. Värskelt on striiad samuti punetavad, lillakad/sinakad. Ajas hakkavad armid loomupäraselt järjest heledamaks muutuma, hüpertroofilisus ja atroofilisus kipub aga säilima, kui nendega midagi ette ei võeta. Üldiselt muutubki arm ajas heledamaks ja kergelt pehmemaks ning vähem märgatavaks, kuid sekkumiseta ei kao nad täielikult. Näiteks striiad kipuvad ajas järjest vähem märgatavaks muutuma, kuna nad on tavaliselt nahaga ühel tasapinnal.


HAAVA PARANEMISE FAASID JA ARMI KUJUNEMINE

Haava paranemine sõltub erinevatest faktoritest, näiteks haava asukohast, ulatusest, sügavusest, olemusest jne. Soovime siiski, et haav võimalikult ruttu paraneks, seda sellepärast, et taastuks meie füüsiline võimekus. Ka esteetilises mõttes on see oluline, et haav muutuks võimalikult kiiresti märkamatuks ja paraneks. Haavad, mis paranevad aeglaselt võivad põhjustada psüühilisi läbielamisi samamoodi nagu füüsilisi.


Haava paranemisel on neli faasi: homöostaas, põletik, proliferatsioon ning remodellatsioon või küpsemine. Esialgu on organismil tähtis ülesanne peatada verejooks, kui see on tekkinud. Vigastused, mis läbivad dermist ja lõhuvad sealseid veresooni tekitavad hemorraagiat ehk verejooksu. Teiseks on tähtis säilitada keskkond uue koe kasvuks - selle jaoks on organismil homöostaas ehk sisemise keskkonna säilitamise võime. Avatud haavad on altis bakterite kasvule, seega käivitubki põletikufaas, et neutrofiilid ja makrofaagid saaksid “süüa ära” baktereid ja nekrootilist kude ning eraldada kasvufaktoreid. Teine faas kestab umbes 4-6 päeva ja seda iseloomustab punetus, turse, soojus ja valu. Kolmandas faasis algab haava sulgumine. Toimub intensiivne fibroblastide ja kasvufaktorite abiga kollageeni süntees, mis aitab kaasa uue epiteeli tekkele. See faas võib kesta kuni 3 nädalat. Kui vigastada on saanud ka veresooned, siis käivitub kasvufaktorite mõjul angiogenees - uute veresoonte võrgustiku teke. See on vajalik, et transportida toitaineid ja hapnikku uue koe moodustumise asukohta. Kõige selle lõpus hakkab tekkima granulatsioonkude, mis aitab säilitada õige keskkonna uue koe moodustumiseks (rahvakeeli koorik). Sellepärast ei tohiks ka “koorikut” ära kakkuda, kuna see segab uue koe moodustumist ja suurendab tõenäosust armi tekkeks. Viimane faas on haava küpsemine, mis tähendab, et haav sulgub täielikult ja sünteesitakse III tüübi kollageenist I tüübi kollageen. Kui III kollageeni kiud on kaootilised, siis I kollageeni kiud joonduvad täpsemalt koega, annavad sellele tugevust, venivust ja vähendavad armi tihkust. Fibroblastid muutuvad müofibroblastideks, mis tõmbuvad kokku ja aitavad haaval sulguda. See faas algab umbes 3. nädalal ja võib kesta isegi kuni aasta.


ARMIDE ENNETUS

Paljud noored emad kreemitavad end hoolega, kui käes on rasedus. Tegelikult annab kreemitamine vaid nö psühholoogilist komforti, et justkui teed midagi enda jaoks. Striiad moodustuvad paraku nii sügaval dermises, et ükski kreemitamine neid ära ei hoia. Kreemitamine on muidugi abiks, kuna muudab naha pinda elastsemaks ja siis ei teki näiteks nahapinnale lõhesid, kuivust, ärritusi jne. Striiade teke on pigem geneetiliselt paika pandud, kellel neid tekib rohkem, kellel vähem. Mõned asjad siiski toimivad. Akne puhul aitab arme teatud määral ennetada see, kui akne koldeid ise ei pigista, koorikuid ära ei kaku jne. Ka põletiku järgset hüperpigmentatsiooni saab teatud määral ennetada, kui akne koldeid ei puutu. Seda siiski teatud määral, sest ka aknel on erineva sügavusega vorme. Päris sügava akne puhul tekivad armid jällegi nii sügavas koekihis, et neid ei saa mõjutada välised faktorid.


Samuti saab tööd teha operatsioonihaavadega. Kindlasti tasub järgida oma raviarsti soovitusi, et saavutada parim tulemus. Armiravi algab juba operatsioonilaual, näiteks nahasiseste õmblustega on armideoht alati väiksem. Samuti on erinevaid niite, mis annavad parima esteetilise tulemuse. Näiteks kidalised niidid haagivad end juba ise kudede külge ilma, et oleks vaja kinnitavaid sõlmesid, kuid nendega ei pruugi lõpptulemus nii esteetiline olla. Väga efektiivne õmblus on nö “madratsõmblus”, kus õmblused tehakse sügavamas koes nahasiseselt ja ka pindmisemalt, kuid endiselt nahasiseselt. Postoperatiivsel perioodil kantakse esialgu haavateipe, mis hoiavad kudesid koos, vähendavad õmblustest tingitud pinget nahale ja koe seintele ega lase haaval nö laiali valguda. Samuti suruvad need haava ka lapikuks, et ei tekiks ohtu hüpertroofiliseks armiks. Kui haav on juba sulgenud, siis võib kasutada silikoonplaastreid või armiravigeeli (üldiselt ka silikoonibaasil). Võivad sisaldada ka C vitamiini, mis on tugev antioksüdant, kuna stress olukorraga tekib meil vabu radikaale, mis sügavat nahakihti ehk dermist lõhuvad ja mida antioksüdandid neutraliseerivad. Need preparaadid pehmendavad samuti armkude ja suruvad armi lapikuks.


ARMI RAVI JA TAASTUMINE

Vanade armide ravi on kindlasti komplekssem, kuid väga tänuväärne tehnoloogia on siinkohal laserid (!!!). Fraktsionaalsete ja ablatiivsete laseritega annab ka kõige visamaid ja vanemaid arme eemaldada. Näiteks CO2 ja Erbium Yag laserid on selles lipulaevad. Need laserid on justkui nähtamatud kirurgilised noad, mis hakkavad “viilutama” või lõhkuma sidekoes olevaid ühendusi. See protseduur on aga üsna intensiivne ja traumeeriv, mis tähendab, et vaja oleks kodust taastumisperioodi (ca 2 nädalat - 1 kuu). Taastumisperioodil on tähtis järgida ettekirjutusi, et tagada parim lõpptulemus.


Paranemise ajal annab nii mõndagi valesti teha, näiteks põletiku teke ohustab jällegi uue armi teket. Laseriga töödeldud haava piirkonda peab hoidma maksimaalselt puhtana. Paranev piirkond tahab ka õhku, sest naha paranemiseks on vaja O2 ligipääs. Sellepärast ei tohi ka põletusele või muudele vigastustele õli panna - see blokeerib O2 ligipääsu ja paranemise periood pikeneb ning on raskendatud. Heaks leevenduseks on näiteks aloe geel, burnshield ja muud sellised õhku läbilaskvad geelid.


Granulatsioonifaasis ei tohiks ära kakkuda koorikuid, mis samuti rikub lõpptulemust!

Nagu mainitud, siis armide tekke ja püsivuse puhul mängivad rolli kindlasti erinevad faktorid. Oluline on just haava asukoht, suurus, sügavus, järelhooldus, geneetika jne. Mõnel inimesel ei olegi loomupäraselt sidekude tugev ja armid tekivad kiiremini ning tugevamalt. Samuti paranevad nooremal inimesel haavad kergemalt, kui vanemal inimesel, kelle ainevahetus ja rakkude jagunemine on aeglustunud. Samuti sügavamad akne vormid tekitavad oluliselt rohkem arme, kui pindmised. Mida sügavam on haav, seda rohkemates kihtides on kahjustusi ja ülesehitamiseks läheb rohkem aega, materjali.


Laserravi on aga üks efektiivsemaid vahendeid, et arme vähendada ja lausa kaotada. Värskemate hüperpigmentatsiooniga armide puhul on efektiivne ka IPL ravi (Intense Pulsed Light - Intensiivne pulseeriv valgus). Põletikujärgset hüperpigmentatsiooni võib just kohata akne puhul. Nahavigastuse korral muutuvad aktiivsemaks pigmendirakud melanotsüüdid ning “ruttavad kõik vigastada saanud kohta appi”. Seal hakkavad nad üli aktiivselt tootma melaniini ehk pigmenti ja sellest jääbki ebatarvilikke laigukesi, mis siis, et see funktsioon on meie kaitseks. Ka päevituse korral tekkiv jume on tegelikult naha kaitsereaktsioon.


Samuti aitab arme pehmendada näiteks autoloogne mesoteraapia - pigem toimivad need aga värskete armide korral. Viime armi piirkonda enda keha aktiivseid kasvufaktoreid, et muuta terve koe teke efektiivsemaks ja pehmendame armkude. Keloidarmide korral on efektiivsed teatud süstid, näiteks Kenalog, mis toimib keloidarmide puhul hämmastavalt hästi. Keloidarmi korral peakski esmajärjekorras just seda proovima.

Kindlasti on iga probleemi puhul oluline toitumine. Ka haavade ravis ja armide kujunemisel mängib rolli adekvaatne toitumine. Kindlasti peaks paranemise ajal toituma võimalikult tervislikult ja puhtalt. Heaks valikuks on rasvane kala, palju taimset (nii toores, küpsetatud), kvaliteetset proteiini (muna, linnuliha, oad, kikerherned jne), pähklid, seemned. Veresuhkru taset peaks hoidma ühtlasena, seda kindlustavad komplekssemad süsivesikud. Näiteks diabeetikute puhul esineb aeglast haavade paranemist, see on osaliselt tingitud ka hüpoglükeemiast. Samuti tuleks juua piisavalt vett, et hoida keha hüdreerituna.


Mikrotoitainetest tooksime välja, et raud, tsink ja vask on otseselt haava paranemisega seotud. Magneesium on väga oluline haavaparanemise protsessis, olles ko-faktoriks paljudele ensüümidele, mis osalevad valkude ja kollageeni sünteesis. Olulised on ka A, C, E vitamiinid, mis on ühtlasi võimsad ja tugevad antioksüdandid. Tähtis on ka glutamiin, mis osaleb rakkude loomes (makrofaagid, fibroblastid, lümfotsüüdid). Haavade paranemisel osaleb ka arginiin, mis osaleb kasvufaktorite vabastamisel. Tähtis on piisavalt toituda, et ei tekiks vajalike ainete puudust, mis aeglustab haavade korralikku paranemist ja võib tekitada ebaesteetilisemaid arme.


PROTSEDUURID MEDICINAS

Medicina kliinikus teostame armidele erinevaid laserravi protseduure, Kenalog süste, IPL valgusravi ja autoloogset mesoteraapiat. Oleme edukalt saanud hüperpigmenteerunud arme kontrolli alla ja vähem märgatavaks. Lisaks pakume üht võimsaimat armiravi võimalust CO2 laseriga.


Tutvu protseduuridega siin.

bottom of page