125324444835508 125324444835508
top of page
Search

IKKA JA JÄLLE - AKNE (üks sagedaseim nahahaigus ka täiskasvanu eas)

Updated: Aug 28

Kohtume väga tihti klientidega, kes on kimpus akneprobleemidega. Mureks on põletikulised kolded, nahaalused tsüstid, põletikujärgne hüperpigmentatsioon ja ebaühtlane nahatoon. See arvamus, et akne esineb vaid puberteedieas, hakkab alles vaikselt hääbuma.



Tihti küsitakse: “Mul oli alati täiuslik nahk, kuni sain 30. aastaseks. Nüüd on mul kohutav akne. Kuidas on see võimalik?”. Nagu oleme varasemalt rääkinud, on aknel tavaliselt 4 peamist tekitajat: 


  • Liigne rasueritus

  • Surnud naharakkude kuhjumine

  • Bakterite vohamine

  • Hormoonid 

Just viimane asjaolu on meie jaoks kõige keerulisem. Esimest kolme saame teatud määral väliselt mõjutada ja korrigeerida, kuid hormonaalne düsbalanss nõuab palju komplekssemat lähenemist ning tasakaalu võib olla raske saavutada. Meie hormoonsüsteem muutub tihti - menstruatsioon, rasedus, imetamine, hormoontabletid kontratseptsioonina jne mõjutavad selle tasakaalu. Väga tihti kohtame naisi, kes on jätnud ära antibeebipillid ning siis hakkab kimbutama just näo alaosa akne. Seda iseloomustavadki nahaalused ja kohati valulikud aknekolded, mis ei pruugigi nahapinnale jõuda. Sel juhul võib ka ravi olla väga frustreeriv - tegeleme nahaga, kõik läheb paremaks ja siis mingisugune hormonaalne muutus lööb jälle näonaha olukorra segamini.


Olulist rolli mängib akne esinemisel stress. Stressiperioodil mõjutab kindlasti nahka võibolla käestlastud dieet, diivanil lösutamine, teadmatus tuleviku suhtes, hormonaalsed muutused jne. Oleme inimestena tervikud ja leiame, et terve nahk eeldab ka positiivset vaimu, tervislikku toitumist ning füüsilist tegevust. Uuringutes on juba välja toodud, et aknet ja komedogeneesi võivad mõjutada piimatooted, “lääne” dieet (nö rämpstoit, rafineeritud süsivesikud) ja heade rasvade vähesus. Vähem oluliseks ei saa pidada ka mikrobioota tasakaalu, mis on kui organismi ökosüsteem.


Väärarvamus, et justkui “päike ravib aknet”, levib endiselt kulutulena. Päike tegelikult “maskeerib” probleemi ja võib muuta põletikujärgset hüperpigmentatsiooni isegi tumedamaks. Ajutine jumekus tekitab illusiooni, et nahk on justkui tervem. Samuti justkui väheneb rasueritus -  päike lihtsalt kuivatab nahapinda, mitte ei eemalda algset probleemi. 


Päike tekitab lisaks juurde enneaegse vananemise ilminguid ehk fotovananemist. Pigmendilaigud, kuperoosa, kuivus, peened kortsud kollageeni vähenemise tõttu jne. Toonitame alati, et UVA kiired, mis tekitavadki fotovananemist, on aasta läbi üsna sama aktiivsed. 


Akne probleemidega klientidel tuleb kindlasti varuda kannatlikkust ja positiivust. Mitmed tagasilöögid võivad kohutavalt frustreerida ja tekitada tahtmist kõik pooleli jätta, kuid soovitame tungivalt ainult jätkata ja mitte loobuda. Tagasilöögid ei pruugi ka naha mõistes olla negatiivsed, tihti toob teatud ravi nahapobleemid teravamalt esile enne, kui need lahenema hakkavad. 


Naha probleemidega tegelemisel tuleb kindlasti mängu vaimne tervis, mina pilt, ebakindlus jne. Oma imestuseks oleme palju kuulnud, et meie kliendid koguvad julgust, et üldse meie poole pöörduda. Lihtsalt nii häbi on ilma meigita end kellelegi näidata. Seda on kerge öelda, kuid ei ole põhjust. Selleks me olemas olemegi. Selles ei ole midagi häbiväärset - oleme kõik inimesed oma eripäradega. Meile pakub hoopis rõõmu, kui saame kellegi nahka paremaks muuta ja seeläbi tema elukvaliteeti parandada. Teie nahk on meie inspiratsiooni, sest oleme nahahoolduse fännid ja kirglikud armastajad.

Akne probleemiga naisterahval on tihtipeale jumestuseta poodiminek suur proovikivi. Kui klient ütleb, et julges lõpuks avalikus kohas ilma jumestuseta käia, siis see on minu jaoks suur saavutus. Tihti vaatame koos enne ja pärast pilte ning arutame naha paranemise teekonda. Seejuures teeme alati plaane ka tulevikuks, et asi enam kontrolli alt ei väljuks. 


Pakume kliinikus mitmeid tooteid nahaprobleemide lahendamiseks ning nende valik selgub konsultatsioonil.

*Postakne ja pigmenteerunud kolded. Tulemus pärast ühte IPL akne ravi.


Soovitused:

  • Puhasta nahka hommikuti ja õhtuti. Vali õrnad seebivabad puhastusvahendid. Kindlasti ei tasu kasutada liigselt kuivatavaid ja alkoholi sisaldavaid vahendeid, mis turgutavad nahka veelgi rohkem rasu tootma. Märgime ära, et rasu ei ole nahale sama efektiivsusega, mis NMF (Natural moisturizing factor), mis on segu erinevatest lipiididest ja muudest komponentidest. NMF on vajalik naha niiskustasakaalu säilitamiseks ja hoidmiseks. Rasu seda ülesannet täita ei suuda. 

  • Tihti kuuleme, et rasust nahka ei ole vaja kreemitada/niisutada. Liigne rasu justkui olekski see piisav niisutaja. Vale! Nahka tuleks niisutada, eriti kaitsta päikese ja külma ilmaga ka pakase eest. Valige alati mittekomedogeensed tooted. 

  • Koorijatest valige pigem happekoorimine. Kliinikutes teostatakse erineva sügavusega happekoorimisi ja spetsialist aitab teil valida sobiva. Happekoorimise abil sulavad surnud naharakud õrnalt ja neid ei eemaldata mehaaniliselt. Mehaaniline koorimine sobib vaid tugevale, paksemale nahale ja pigem harvem. Suureteralised koorijad näole ei sobi. 

  • Pruuniks päevitamine ei tee aknele head! Uuringutes on välja toodud, et vaid 10 min päikese käes viibimine mõjub aknele soodsalt, kuid sedagi tuleks teha SPF kreemi kasutades. Valige minimaalselt SPF 30 ja laia toimespekriga kreem (UVA+UVB).

  • Katsetage piimatoodetest loobumist. Proovige näiteks kaks nädalat ja perioodi möödudes pea toidupäevikut, kui hakkad tooteid sisse lülitama. 

  • Te ei pea oma murega üksi olema! Pöörduge kindlasti toe saamiseks dermatoloogi või meie juurde. Oleme teile jõu ja nõuga täielikult abiks ja ükski teema ei ole “tabu”. 


Veel AKNE ja selle ravi kohta saad lugeda meie lehelt siit ja siit


Tule konsultatsioonile!

Comentários


Os comentários foram desativados.
bottom of page