125324444835508 125324444835508 ANGIOOM, HEMANGIOOM, KIRSSANGIOOM, ÄMBLIK- JA TÄHTNEEVUS
top of page
Search

ANGIOOM, HEMANGIOOM, KIRSSANGIOOM, ÄMBLIK- JA TÄHTNEEVUS

Updated: Mar 23

Võibolla olete endal või kellelgi teisel tähele pannud pisemaid või natuke suuremaid justkui “veritäppe”. Need on tegelikult angioomid, hemangioomid, kirssangioomid, täht- või ämblikneevused. Nimesid on palju ja natuke võivad nad ka erineda välimuselt, kuid põhiolemus on neil sama. Tegu on healoomuliste vaskulaarsete ehk veresoonmoodustistega. Mõnel on neid isegi üle keha, vahel esineb neid ainult kaela- või näopiirkonnas. Moodustiste tekkepõhjus ei ole teada.  Uuringute käigus on selgunud, et rohkem esineb neid näiteks enneaegselt sündinud lastel. 


Kuna nad on healoomulised, siis nende eemaldamise põhjus on pigem kosmeetiline. Ohtlikud on nad vaid siis, kui kasvavad väga suureks ja suruvad näiteks hingamisteedele, silmadele või siseelunditele. 


Kirshemangioomid meenutavad punast nahapinnast kõrgemal olevat täpikest. Ämblikneevusel on kirsshemangioomi moodi keskosa ja laiali hargnevad “ämblikujalad”. Lastel esinevad hemangioomid võivad teatud vanuses iseeneslikult taanduda ning ei vaja sekkumist. Sekkumine võiks toimuda siis, kui moodustised ei taandu ning laps ise on piisavalt suur, et otsustada, kas need teda kosmeetiliselt häirivad. Lastel on õrn nahk ning armi tekke oht on eemaldamisel suur. Lõpuks võib moodustise asemel olla hoopis koledam arm. 

Nende moodustiste eemaldamine on tõepoolest võimalik, kiire ja tulemuslik. Kindlasti ei ole vaja selleks operatsioonile minna (va suuremad ja ohtlikumas piirkonnas moodustised). Eemaldamise viise on erinevaid, igalühel on oma plussid ja miinused. Leian, et kõige tulemuslikum viis neid eemaldada on laser- või valgusraviga. Räägiksingi mõnest laialdaselt kasutatavast meetoditest. 


Krüoteraapia on väga kaua kasutusel olnud protseduur, millega healoomulisi moodustisi eemaldada. Vedela lämmastikuga tekitatakse lokaalne koenekroos, mille tulemusena eemaldub soovimatu moodustis. Protseduur on kiire ja efektiivne. Loe siit.,


Diatermokoagulatsioon on samuti kaua ja tulemuslikult kasutusel olnud meetod. Elektrinõelaga “kõrvetatakse” veresoon kinni, mille mõjul hemangioom võib taanduda. Moodustis võib ka ajutiselt ära kaduda ja taas ilmneda. Tihtipeale korratakse sama protseduuri, kuid jällegi peab silmas pidama, et mitte liiale minna - armi tekke oht on tõenäoline. Diatermokoagulatsiooni käigus saab kahjustada ka terve nahk (seetõttu ka armi tekke võimalus).


Laser- ja IPL valgusravi on kõige ohutumad ja efektiivsemad meetodid angioomide eemaldamiseks. Miks? Laserravi käigus tegutseme ainult kindlal lainepikkusel ja kromosfääris, näiteks hemoglobiinis (veres). Sellega saame tungida läbi naha angioomi, ilma tervet nahka kahjustamata, ja selle eemaldada. Sähvatuste mõjul tõmbub angioom kokku ning kärbunud veresoonekesed imenduvad organismis.

Meie kliinikus tostame just IPL valgusravi antud murdele.


bottom of page