125324444835508 125324444835508 SÜGAV NAHA NIISUTAMINE KUI ILUSÜSTIMISE ESIMENE ETAPP
top of page
Search

SÜGAV NAHA NIISUTAMINE KUI ILUSÜSTIMISE ESIMENE ETAPP

Updated: Sep 11, 2019

Tekst:

Kristine Kõps

esteetilise meditsiini õde


Vedeliku osakaal meie organismis on äärmiselt oluline terviseliku seisundi näitaja. Võib öelda, et isegi üks tähtsamaid komponente inimese organismis on just vesi ning kokkuvõtvalt mängib see väga tähtsat rolli terves füsioloogilises tasakaalus. Vastsündinu keha sisaldab ca 75% vedelikku ning vanema inimese keha ca 55% - vesi on oluline rakkude elu ja homoöstaasi toimimiseks. Ilma vedeliku tarbimiseta peab inimese organism vastu vaid mõned päevad. Selle osakaalul on oluline mõju meie tervislikule tasakaalule ning ühtlasi on vesi ka üks peamisi vananemisvastaseid (anti-age) promootoreid.



Vähene vedeliku tarbimine ning seos kuiva, probleemse nahaga

Euroopa Toiduohutuse Ameti (European Food Safety Authority - EFSA) soovituse põhjal võiks päevane puhta joogivee tarbimine olla vahemikus 2-2,5L. Paljud uuringud on aga näidanud, et vedeliku kogus, mida me saame toidust, ei vasta aga meie organismi tegelikule nõudmisele.

Vastavalt inimese füsioloogiale on organismi veesisaldus olulisel kohal erinevate nahafunktsioonide toimimisel - veedefitsiit on seotud mitmete dermatoloogiliste düsfunktsioonidega. Näonaha niiskustasakaalu puudujääk aga kimbutab seejuures pea igaüht meist ning seda isegi varjatud kujul. Probleemid nagu akne, punetav nahk, väsinud ilme - nende kõigiga on omal moel seotud niisutamise faktor ehk hüaluroonhappe (HA) tasakaal nahas. Tänu HA headele füsiokeemilistele omadustele ja molekulaarsele dünaamikale võimaldab ka selle otsene nahka viimine süstemeetodil (täitesüst, biorevitalisatsioon, süvaniisutamine) kiiresti siluda ja vähendada kortsukesi ning tagada nahale struktuuriliselt ühtlasema väljanägemise.


Kõik räägivad hüaluroonhappest, kuid kuidas see tegelikult meie nahale mõju avaldab?

Nahk koosneb epidermisest, dermisest (pärisnahk) ja subkuutisest (alusnahk). HA on essentsiaalne element just dermises ehk pärisnahas - seal ta tõmbab endasse vett nagu svamm, et säilitada naha niiskussisaldus. Naha vananedes avaldavad enam mõju aga vabad radikaalid, mida tekitavad UV-kiired, stress, suitsetamine jmt, ning mille olemasolu on mõjutatud eelkõige just elustiilist, kuid ka paratamatutest sisemistest ja välimistest organismi vananemisega kaasnevatest mõjufaktorites. Nendega seotud progresseeruv hüaluroonhappe (HA) vähenemine avaldab omakorda mõju naha (esteetilisele) tervisele ning vastupanuvõime langemisele. 35ndaks eluaastaks on naha paksus vähenenud keskmiselt juba 22% - mida õhemaks nahk muutub, seda hapram, dehüdreeritum ja vähem elastsem ta ka on. Koos HA vähenemisega kaotab nahk enam oma loomulikku sära.


Päikese kahjulik mõju naha niiskustasakaalule

Heas niiskutasakaalus nahk peaks olema normaalne naha keskkond, kuid paratamatult meie igapäevane elustiil (kehv toitumine, stress, õhu saastatus jmt) ja naha avatus ultraviolettkiirtele (UVK) vähendavad näonaha loomulikku vastupanuvõimet. See kõik vähendab omakorda ilusa ja terve naha kvaliteeti, mis tuleneb otseselt loomuomase niisutava elemendi (HA) vähenemisest nahas. Ka päike, mille poolt on tegelikult meie nahk aastaringselt väiksemal või suuremal määral mõjutatud, muudab selle kvaliteeti varem või hiljem. Tihti ei teata absoluutselt, kui kahjulik on päevitamine naha seisundile, sest arvatakse, et päevitunud nahk on justkui terve, kuna ta on jumekas. Vastupidi, päevitunud nahk sõna otses mõttes peidab probleeme. Ta kuivatab naha pinda ning rasu (probleemse rasuse ja aknelise naha korral) peitub naha alla. Hiljem väljendub aga kõik topelt kas naha pinnal ummistunud pooridena või lausa tugevate põletikukolletena. Lisaks muudab päike juba olemasolevate aknearmide värvust ehk need pigmenteeruvad.

Päikese mõjul aktiveeruvad naha basaalkihis ka melanotsüüdid, mis toodavad naha kaitseks melaniini ehk pigmenti (muudab naha värvuse pruuniks). Melanotsüüdid neelavad nahas omakorda päikese poolt tekitatud vabu radikaale ning mida enam nahk saab päikesevalgust, seda enam kuhjub melaniin ebaühtlaselt rakkudesse ja tulemuseks on pigmendilaigud.

Päike kahjustab ka naha mikrotsirkulatsiooni, põhjustades punetava ja tundliku naha seisundit. Kellel juba esineb punetav ja tundlik nahk, ei tohiks kindlasti agressiivset päikesevalgust oma nahale lasta ning peaks leidma endale sobiva päikesekaitsetoote, mis oleks võimalikult vähe ärritav.


Efektiivsed ja erinevad niisutamise võimalused

Nahale on võimalik pakkuda erineval tasemel niisutamiseks mõeldud võimalusi. Selleks on siis kas erinevad niisutavad näokreemid või mõni efektiivne protseduur, mille valik on tänapäeval suhteliselt lai. Alustama peaks aga algusest ehk kuiva naha koorimisest, selle eemaldamisest ja uuendamisest. Selleks on väga sobilik puuviljahapetega happekoorimine, mis aitab äärmsielt kontrollitult pealtpoolt nahka elustada. Happekoorimist ei pea kohe kindlasti kartma tema nimetuse pärast, mida sageli tehakse. See on tegelikult üks tõhusamaid võimalusi tuua terve ja särav nahk esile, et eemaldada surnud nahakiht, mis tihtilugu on üks peamisi kuiva naha põhjuseid. Vähem tähstamaks ei saa me pidada ka retinoide, millel on tugev pleegitav ja kooriv toime. Kui enne ja pärast hoolduseid õigesti oma naha suhtes käituda, ei ole suvine periood vastunäidustuseks.

Naharakkudel on oma ringlus, mis peab toimima süsteemselt - nahk uueneb olenevalt vanusest ca 30pv möödudes regulaarelt, kellel kiiremini või vähem kiiremini. Kuid kui vanad rakud ei välju normaalsest naharakkude ringlusest õigeaegselt ja kogunevad naha pinnale, siis ei imendu ükski kreem piisavalt hästi ega niisuta nahka soovitult. Seega on happekoorimine kas puuviljahapetega või retinoididega üks tõhusamaid võimalusi aidata oma nahal uuesti ellu ärgata. Lisaks, happekoorimine aitab ravida ka erinevaid nahaprobleeme oma laia toimespektri poolest. Tänapeäval kasutatakse happekoorimisi nii akne, kuiva naha, punetava naha kui pigmenteerunud naha ravimisel, sest ta taaselustab ja turgutab seisma jäänud protsesse nahas.

Kui naharakkude ringlus on silmnähtavalt normaliseerunud ning on tunda, et niisutav kreem tõesti imendub jälle nahka ja niisutab ning make-up püsib peal ühtlasemalt, paremini ja kauem värskem, siis järgmiseks võiks mõelda juba sügavamale naha niisutamisele, et pakkuda nahale midagi veel efektiivsemat anti-aging protseduuridest. Anti-age protseduurid ei tähenda seda, et nahk muutub uskumatult ja ebaloomulikult pringiks, vaid pigem muutub nahk tervemaks ja värskemaks. Kõik, mis väliskeskkonnast meie nahka kahjustab, jätab paratamatult sellele oma jälje, sest - vaadake oma nahka sealt, kus ta on enamasti päikese ja väliskeskkonna eest varjatud! Näete ju olulist erinevust - sealne nahk ei ole kapillaaridest punetav või struktuuriliselt nii ebaühtlane. Ta ei ole ehk ka nii kuiv nagu näonahk, mille tervises mängib äärmiselt olulist rolli just niiskustasakaal (HA osakaal) ja selle kadu. Seetõttu on üks tähtsamaid toiminguid oma näonahka sügavuti niisutuda just HA-ga - see on just nagu vundament, millele baseerub kogu edasine naha esteetiline tervis ja see, kui probleemne nahk võib olla.

Tänapäeval on ilukliinikutes võimalik endale lasta kiiresti ja üsna valutult teostada sügavuti naha niisutamist väikeste süstetena nahka - see toimib, kui juba pikemat aega tõdetakse, et on vaja midagi enamat, kui kreem, sest justkui ükski neist ei niisuta nahka piisavalt, ikka nahk kakub! Küll aga, nagu iga protseduuri ja kreemi puhul, on vaja ka siin tarvis kannatlikkust. Kõik uus, mida me oma nahale pakume, vajab aega toimimseks ja efekti välja näitamiseks. Happekoorimise puhul võite näha kohest tulemust üsna ruttu, sest uus nahk tõuseb esile, kuigi probleemide tegelikuks leevendamiseks on vaja pikemat aega ning regulaarsust, siis sügava naha niisutamise korral peab arvestama vähemalt nelja nädalase perioodiga, et märgata olulist muutumist naha tekstuuris. Kuna HA omab võimet siduda endaga vett, siis just kahe kuni nelja nädala möödudes suudab ta seda teha kõige efektiivsemalt.


Kokkuvõtteks

Peab olema väga teadlik oma naha eripäradest, et valida nahatüübile sobivad niisutus- ja kaitsetooted või eesmärgilised tooted tegelemaks juba tekkinud nahakuivuse vm probleemiga. Kindlasti ei saa ja ei tohiks mööda vaadata päikesekaitsetoodetest, mis otseselt kaitsevad nahka niiskuse kao eest. Sobiva protseduuri ning ka hooldustoote valiku ja kasutamissageduse osas soovitan kindlasti pidada nõu spetsialistiga, kes oskab näha teie naha probleemi taga põhjuseid ning lähtuda naha vajadustest mitte sooduskampaaniatest. Tervikslik hindamine aitab saavutada paremaid tulemusi. Tänapäeva sotsiaalses ühiskonnas on paratamatult terve ja särav näonahk väga oluline mõjutegur edu saavutamisel, sest see tagab emotsionaalselt suurema enedekindluse ja parema enesetunde.


Kasutatud kirjandus:

Labat-Robert J. et al. Aging of the extracellular matrix. Médecine & Longevite 2012; 4(1): 3-32.

Palma, L., Tavares Marques, L., Bujan, J., et al. Dietary water affects human skin hydration and biomechanics. Clinical, Cosmetic and Investigational Dermatology 2015; 8:413-421.

Popkin, B.M., D’Anci, K.E., Rosenberg, I.H. Water, Hydration and Health. Nutrition Revievs 2010; 68(8): 439-458.

Guenther, L., Andriessen, A., Barankin, B., et al. Pathway to Dry Skin Prevention and Treatment. Journal of Cutaneous Medicine and Surgery 2012; 16(1): 23-31.

Anderegg, U., Simon, J.C., Averbeck, M. More than just a filler - the role of hyaloronan for skin homeostasis. Experimental Dermatology 2014; 23(5):295-303.

bottom of page