125324444835508 125324444835508 iPRF ehk autoloogne mesoteraapia esteetilises meditsiinis
top of page
Search

iPRF ehk autoloogne mesoteraapia esteetilises meditsiinis

Updated: Mar 23

Autoloogne mesoteraapia on kõrgelt hinnatud teraapia dermatoloogias ja esteetilises meditsiinis.

Naha, naha komponentide ja rakkude vananemine tähendab seda, et nahatekstuur ja väljanägemine on kahjustunud ja halvenenud. Näonaha vananemist iseloomustab peamiselt lõtvunud alalõug, naha õhenemine, paistetuse ilmingud, vanaduslaigud, kortsud jmt.


Protseduur on efektiivne naha noorendamisel ja pinguldamisel:

*põsed ja näo keskosa;

*kaela nahk;

*lõuajoon ja sarnaluu;

*käeseljad, dekoltee;

*teised piirkonnad (põlved, küünarnukid, käevarred ja rasedusjärgne nahalõtvumine). 


*Botuliintoksiini kõrval on see protseduur alternatiiv ja efektiivne näiteks periorbitaalse (silmaümbruse) naha pinguldamises. 

*Alopeetsia ravis (juuste hõrenemine) süstitakse plasma juustest hõrenenud aladele, et stimuleerida tüvirakke folliikulis (juuste kasvu).

*Naha noorendamise ja armide ravi eesmärgil IPRF süstid kahjustatud alale hakkavad stimuleerima kudesid, mille tulemusena hakkab nahk sünteesima kollageeni. Kui kollageen valmib või muutub “küpseks”, siis nahk pinguldub ja muutub elastsemaks. 


Naha tekstuuri ja tooni paranemist võib märgata u 3 nädala jooksul. Täielik kollageeni regeneratsioon kestab ca 3 kuud. PRP meetodit saab kasutada absoluutselt kõikidel nahatoonidel ja -tüüpidel. 


Kõrvaltoimena võib esineda minimaalne paistetus, punetus või sinikaid umbes 12-24-48 tunni vältel. Nõelatorke piirkonnas võib hematoom (sinikas) püsida 3-7 päeva. Pärast protseduuri võib patsient märgata kerget “mummut” või paistetust süstepiirkonnas plasmavedeliku toimel. Protseduuri mõju ise kestab nädalaid, kuna trombotsüüdid hakkavad stimuleerima kasvufaktoreid, mis omakorda aitavad kollageeni sünteesi stimuleerida. Ravitulemused on individuaalsed, kuid tavaliselt püsib tulemus korrektse kuuri läbimisel ca 1,5 aastat.


Eelised esteetilises meditsiinis

Kudede uuendamine ja naha noorendamine, rakkude jagunemise soodustamine, ekstratsellulaarse maatriksi moodustumine, vajalike rakkude suunamine kahjustatud piirkonda. Lisaks kollageeni tootmise suurendamine, mis parandab naha tihedust, elastsust ja üldist naha tervist.

Proteduur on ka antiallergeenne, keha enda vereloome füsioloogiline produkt, millel ei esine äratõukereaktsiooni. St ta on 100% loomuomane protseduur. iPRF on põletiku korral justkui bioloogiline “liim” kudede kokkukasvamiseks (eriti naha- ja luusiirdamise ja traumadel). 


VASTUNÄIDUSTUSED


Sepsis, vähk, keemiaravi, trombotsüütide häired, kriitiline trombotsütopeenia, hüpofibrinogeneemia, hemodünaamika häired, antikoagulatsioonravi, ägedad ja kroonilised põletikud, maksa patoloogiline seisund, metaboolsed ja süsteemsed häired ja nahahaigused (süsteemne erütematoosne luupus, porfüüria ja allergiad). Lisaks veel nikotiini, alkoholi ja narkootikumide kuritarvitamine. Neid vastunäidustusi eirates võib iPRF ravi olla hoopis kahjustava toimega!

Kõige tavalisemad kahjustused on põletik, ebamäärane nahavärvi muutus, sinikad, valu, allergiline reaktsioon ja trombid. 

PRP protseduuri tulemus on seda tulemuslikum, mida tervislikum on inimese elustiil (nt mitte suitsetamine, alkoholi mitte tarbimine).


Ravi ei ole põletikuvastase ravi korral soovituslik. Protseduuris kasutatavate trombotüütide eesmärk on just tekitada põletikulist reaktsiooni, mida hakatakse “parandama”. Põletikuvastased ravimid kahandavad parandamisvõimet. Seda piirangut peaks jälgima 1-2 nädalat enne protseduuri.


Kasutatakse nii pindmiste- kui sügavamate nahakihtide stimuleerimisel. Liiga süvenenud staatilised kortsud ning raskema astmega ning vanad armid ei pruugi oodatud tulemusi anda. Omaenda vereloome füsioloogiline produkt on biostimulaator, mis on ohutu, ning annab loomuliku, kohese ja pikaaegse tulemuse naha noorendamisel. Naha ettevalmistamisel kogutakse katsutisse patsiendi perifeersest ülejäseme veenist teatud kogus verd. Veri pannakse tsentrifuugi, kus see keerleb väga kiiresti ning vereseerumist eralduvad trombotsüüdid. Ühes milliliitris eraldatud plasmas on ca 200 000 trombotsüüti. 


Tulemuse säilitamiseks võiks profülaktilisi protseduure teostada ca 1-2 korda aastas. Üldine strateegia näeb ette, et tehakse 3 protseduuri 6 kuu vältel. Tavaliselt on protseduuride vahe 3-4 ndl. 


KOMBINEERIMINE TEISTE PROTSEDUURIDEGA


* “Facelift” korral võib kombineerida iPRF tehnoloogia ja täitesüstid, et minimaliseerida vananemisilminguid. Täitesüstid annavad kohese täitva efekti ning iPRF (süstitakse täiteaine peale) annab hoo sisse naha regeneratsiooni protsessile.


*Uuringud on näidanud, et kombineerides iPRF fraktsionaalse non-ablatiivse laseriga (Fraxel 1550 laser), on tulemuseks oluliselt paranenud nahaelastsus, madalam punetuse aste ja suurem kollageeni tootlikkus.


*iPRF kombineerituna fraktsionaalse ablatiivse laseriga (CO2) sügavatele kortsudele ja raskele fotokahjustusele on näidanud kõrvaltoimete ja taastumisaja vähenemist. Fraktsionaalne laser suudab muuta nahatekstuuri. Kui lisada veel iPRF, siis viiakse laserprotseduur uuele tasemele, kiirendades paranemisaega ja suurendades kollageeni moodustumist. Pärast laserprotseduuri kantakse aktiveeritud iPRF seerum nahale, mis hakkab tegelema naha tervendamisega. 


KASUTEGURID iPRF autoloogse mesoteraapia NOORENDAMISE PROTSEDUURIGA


*Kasutab organismi enda trombotsüüte - seega puudub risk allergilise reaktsiooni tekkeks.

*Kollageeni toodetakse loomulikult aktiveeritud trombotsüütide abiga. 

*iPRF on ideaalne alternatiiv patsiendile, kes ei soovi täitesüste/botuliintoksiini süste. 

*Plasma vedelik resorbeerub nahakeskkonnas.

*iPRF-d saab kasutada, et täiustada ja kiirendada laserprotseduuride järgset naha taastumist. 

*iPRF on võrdselt efektiivne nii naistel kui ka meestel. 

bottom of page