125324444835508 125324444835508
top of page
Search

Mis on"PORTVEINI PLEKK"?

Updated: Aug 13

Portveiniplekk ehk “tulemärk” ei ole eriti laialdaselt tuntud, seda esineb umbes 0,3% elanikkonnast. See näeb välja nagu keegi oleks teile punast veini peale valanud. Ei, mitte teie valgetele pükstele, vaid nahale - tavaliselt asub see näol või kaelal, harvemini keha alaosas.

Teatud haiguste puhul on haaratud vaid üks jäse. Portveiniplekk ei ole tavaliselt kuidagi ohtlik, kuid see võib olla oma prominentsuse tõttu mina-pilti kõigutav ja esteetiliselt üsna häiriv. Eriti võib see mõjutada näiteks kasvava lapse enesekindlust. Kindlasti ei ole need kuidagi nakkavad või halvaloomulised. 


Kuidas “portveini plekk” tekib? Kuidas see väljendub?

See vaskulaarne sünnimärk ei ole kuidagi ennetatav. Portveiniplekk on tavaliselt sündides olemas, kuid on täheldatud mõningaid juhtumeid, kui see on tekkinud hilisemas elus. Mõnikord arvavad noored emad, et nemad tegid midagi valesti, näiteks magasid vales asendis vms. Kindlasti mitte. Pigem on seda seostatud teatud geeni mutatsiooniga, kuid samas ei ole neid seostatud pärilikkusega. Üldiselt toimivad meie kapillaarid nii, et nad külmaga ahenevad rohkem ja soojaga laienevad ning verevool on suurem (näiteks põskede õhetus karge ilmaga tuppa tulles). Portveinipleki puhul on selline süsteem justkui välja lülitatud. Pindmises dermises asuvad kapillaarid on selles piirkonnas sama aktiivsed koguaeg, laiendades kapillaare veelgi. Probleemi seostatakse ka perivaskulaarsete närvilõpmete defitsiidiga, muutes kapillaarid passiivselt laiemaks. Sündides on plekk pigem lame, sile ja roosakas. Portveiniplekk kasvab vanusega proportsionaalselt ja muutub tihkemaks, nodulaarsemaks ning värvuselt sügavamaks punaseks. Nahamoodustis ei tohiks sügeleda ega veritseda, kui see juhtub tasuks külastada dermatoloogi. Küll aga võib nahk kuivemaks muutuda, siis on abiks niisutavad kreemid. 


Kuidas toimib IPL ravi “portvieni plekile”?

IPL ja 585 nm pulseeriv värvilaser on siiani näidanud kõige paremaid tulemusi portveini pleki eemaldamisel. Kasutatakse ka 801 nm dioodlaserit ja 532 nm Nd: Yagi. Teaduslikult on tõestatud, et kõige ideaalsem lainepikkus portveinipleki ravis on 577 nm ja IPL jääb oma lainepikkuselt sinna vahemikku. Kõige potentsiaalsemad kõrvaltoimed portveinipleki ravimisel on punetus, koorikute teke, villide teke ja hüpopigmentatsioon ehk pigmendikadu või vähenemine. Harva tekib armistumist. Kergem hüpopigmentatsioon on pärast IPL ravi portveinipleki puhul üsna tavapärane. Siiski on see tundunud patsientidele nii öelda silmale paremini talutav, kui nahamoodustis ise. 

Hüpopigmentatsioon on inimesele portveiniplekiga võrreldes täiesti tähelepanematu. Ravi on siiani dokumenteeritud efektiivsemana noorematel inimestel. Siis on portveiniplekk alles varasemas staadiumis, hiljem võib see süveneda ja muutuda hüpertroofiliseks lesiooniks. Ka imikute ravimine on ohutu ja asjakohane. Mõnes uurimistöös on jällegi välja tulnud, et just vanemad moodustised alluvad IPL ravile paremini. Ravis peab arvestama, et kui 80% moodustisest allub rohkemal või vähesemal määral ravile, siis näiteks näo keskosa moodustised kipuvad olema visamad. Kõik need asjaolud saab juba spetsialistiga läbi arutada. 


Lasertehnoloogia ravimeetodina

Laseritehnoloogiaga saame töötada just vajalikus piirkonnas, antud juhul veresoonekestes, kahjustamata tervet kude. IPL kuulub just  uuema generatsiooni laserite sekka. On tõestatud isegi, et kui traditsioonilised ja vanemad laserid ei ole mõjunud, siis IPL võiks olla võti lahenduseks. IPL on esimene valik just seetõttu, et penetreerib kollet kõige efektiivsematel lainepikkustel sügavamalt ja laiemal. 

Meie saame Medicina kliinikus Teie murega tegeleda just kõrgklassilise IPL Nordlys (by Candela) valgusravilaseriga. 


Aega protseduurile saab broneerida siit.

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page