125324444835508 125324444835508
top of page
Search

MIKS VALIDA NAHAPROBLEEMILE HAPPEKOORIMINE?

Updated: Jun 20, 2019

Tekst:

Kristine Kõps

esteetilise meditsiini õde


Naha tervis sõltub mitmetest teguritest. Üks olulisemaid on õige nahahooldus. Olgugi, et nahk on meie suurim (kaitse)organ, ei suuda ta jääda tugevaks ja vitaalseks kui me ei hoolitse tema eest õigesti. Samuti ei saa meie nahk terveks, kui me ei leia probleemile lahendust ning ei ole ravis järjepidevad.

Kliendid, kes pole varasemalt tervendava ja probleemi põhjuseni mineva happerkoorimise-protseduuriga kokku puutunud, võivad esialgu tunda, et happe nahale kandmine on pisut võõras ja ei sobi nt tundliku naha korral nahale kanda.


Happekoorimise imeline mõju

Meie naha pinda katab mikroskoopiliselt õhuke kaitsekile, mis on tuntud kui happemantel või ka hüdrolipiidkiht ning see koosneb sarvestumisprotsessi jääkidest: rakkudest, lipiididest, vabadest aminohapetest, higist ja rasust. Nende kogunemisel naha pinnale takistub ja aeglustub igapäevane naha ja rakkude uuenemine.

Kaasaegsed mõõtmised tõestavad, et naha keskmine pH-tase on 5.5 - seega on inimese terve naha pealispind alati kergelt happeline. Kuna probleemse naha pH on kergelt aluseline (kõrge pH) ning kahjuks ka vananedes naha pH tõuseb (naha pH muutub aluselisemaks), on meil vaja ravimeid või hoolitsusi, mis tagaks nahale happelisema ehk madalama pH keskkonna, ühtlasi aitaks lõhkuda sarvestunud kihti ning eemaldada vanad ummistavad rakud. Madalam pH piirab ka bakterite vohamist ning vähendab aknet, allergiat ja mitmeid teisi nahaprobleeme (kuperroosa, rosaatsea, hüperpigmentatsioon jm). Seega on pH-tase naha toimeprotsessides väga olulisel kohal ja nende tasakaalustamiseks tuleb appi just seesama ja ainus - happekoorimine.


Laboratoires Renophase happekoorimise protseduuri käigus eemaldatakse kontrollitud sügavusega kahjustunud nahakihid ning stimuleeritakse uute ja tervemate rakkude paljunemist, samuti vett-siduvate ainete tootmist nahas.

Happe, mis on neutraliseeritud aminohapetega, peamisteks ülesanneteks on ergastada naharakkude tööd, kiirendada ainevahetust ja vereringlust - niimoodi kiirendatakse kollageeni- ja elastiinkiudude tootmist ning taastatakse rakkude omavaheline infovahetus. Kollageeni remodelleerimine on peamine põhjus, miks keemilised koorimised on võimelised tasandama ka peenemaid jooni ja kortse.

Lisaks happele endale, sisaldavad Renophase happed aktiivaineid. Genistein (koostisaine, mis pärineb soja ekstraktist), mille keemiline valem ja ülesehitus on väga sarnane hormoon östrogeeni omale, aitab hoida hormonaalset tasakaalu. Tsingi kompleks omab rasu pärssivat toimet. Lüsiin omab aga nahka niisutavat toimet. Veel kasutatakse aktiivainetena hüaloroonhappe lähteainet, diosgeniini (fütoöstrogeen, mis töötab miimiliste lihaste tasandil) jm.

Seega on happekoorimine üks ohutumatest ja mõjusamatest võimalustest võitluses akne, vananeva naha, tundliku naha, punetava naha jm probleemide korral.

Kliendid, kes on tulutult proovinud ravida oma probleemset-aknelist nahka, võiksid kahe kuu möödudes oodata märgatavaid tulemsi, kuid tuleb seejuures ära märkida, et enamjaolt loetakse aknet siiski krooniliste nahaprobleemide hulka. Eduka naharavi aluseks on regulaarne, järjepidev ja range nahahooldus lisaks ka kodustes tingimustes ning see on 50% sama oluline kui kliinikus teostatav happekoorimise protseduur. Kui  probleem on kontrolli alla saadud, ei tohiks loobuda regulaarsest intensiivsest happekoorimise protseduurist, kuid siis määrab juba spetsialist intervalli vajalikkuse. Samas on professionaalse ravi taastumisaeg lühike ning seda ka teiste näidustuste puhul (hüperpigmentatsioon, kuperoosa jm).

Konkreetne patenteeritud unikaalne glükoolhappekompleks erineb oluliselt teistest hapetest just neutraliseeritud aminohapete tõttu, mis võimaldavad protseduuri kasutada erinevate nahatüüpide puhul. Toodete antioksüdantsed omadused on nii kõrged, et mõjuvad rakutasandil – glükoolhape tagab fütohormoonidele maksimaalse läbivusvõime naha sügavatesse kihtidesse, millega loob väga soodsad tingimused naharakkude mõjutamiseks ja nahamurede ravis.


Toome eraldi välja akneprobleemiga patsiendid

Akne on krooniline nahahaigus, mis põhjustab muret ligi 85%-le teismelistele ja ka paljudele täiskasvanutele. Nii nagu on erinevaid akne vorme on ka mitmeid akne ravimisviise ja ravimeid.

Rasunäärmete ülesanne organismis on rasu tootmine. Kui rasunäärmete töö on aeglane, siis ei jõua looduse poolt naha niisutamiseks ja kaitseks mõeldud rasu piisavalt kiiresti naha pinnale vaid hakkab kogunema hoopis karvanääpsu sisse, kus segunedes surnud rakkudega tekitab see umbes poore ehk komedoone. Kui rasu koguneb karvanääpsu sisse järjepidevalt ja aknet tekitavate bakterite vohamine suureneb, siis rebenevad karvanääpsu seinad ning tekivad põletikud, mis satuvad ümbritsevatesse kudedesse. Selle tulemusel toimuvad sidekoelised muutused, mis väljenduvad naha peal punaste punnikeste või mädapeadena, lõpptulemusena võivad tekkida aknearmid.

Rasu tootmist reguleerivad meessuguhormoonid (peamiselt testosteroon), mille tase hakkab tõusma puberteedieas, menopausi eas ja hormonaalsete rasestumisvastaste vahendite ärajätmisel. Selle toimel rasunäärmed suurenevad ja hakkavad tootma rohkem rasu. Enamikell inimestel ei ole hormoonide tase normist kõrgem, kuid arvatakse, et immuunsuse nõrgenemisel või lihtsalt teatud nahatüüpide tundlikkuse tõttu on nende mõju siiski suurem.

Ajapikku suureneb nahas vabade radikaalide hulk, mis aeglustab naha mikrovereringet, mille tagajärjel aeglustub surnud rakkude irdumine ja toimub nende kuhjumine ehk liigne sarvestumine. Selle tulemusel kitsenevad rasunäärmete viimajuhade avad ja rasu pääs nahale on taas takistatud. Kuna rasunäärmete ümbrus on soodsaks kasvukeskkonnaks mikroobidele (Propionibacterium acnes, Staphylococcus epidermis), mis tekitavad vabu rasvhappeid, muudavad näärmeava sarvestumist ja kutsuvad ligi põletikurakke, siis tekitab see taas põletikulisi koldeid.

Renophase’i happekoorimistega lähenedes on üldiselt juba peale esimest protseduuri nähtavad naha muutused, peale ravikuuri läbimist aga püsivad muutused. Ravi ei ole organismile agresiivne, seepärast on see pikaajaline ja kannatlikkust nõudev.

Koduseid näonaha hooldusvahendeid aknele on samuti väga soovituslikud, kuna sisaldavad samu happeid ja raviaineid, mida kasutatakse profesionaalsetel raviprotseduuridel. Alati tasub meeles hoida, et üks olulise tegur terve naha puhul on õige, eesmärgiline ja järjepidev nahahooldus.

Kõige tähtsam koduses ravis ongi kasutada just glükoolhappega näonaha puhastusvahendit, et eemaldada efektiivselt nahalt kogunenud mustus ja meik, surnud naharakud, lõhkuda surnud rakude vahel olevat sidet, reguleerida rasu tootmist ja rasunäärmete tööd, samuti lahustada komedoonides olevaid rasukorke ning ahendada poore. Järgmiseks tuleb kasutama kindlasti ravi toetavat ravimit ja nahaniisutajat. Täpsema info annab selleks ravispetsialist. 

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page