125324444835508 125324444835508 HUULTE TÄITESÜSTID - järjest enam arenevad tehnikad ja lähenemised
top of page
Search

HUULTE TÄITESÜSTID - järjest enam arenevad tehnikad ja lähenemised

Vananemise protsess hõlmab endas muuhulgas ka huulte õhenemist, üla- ja alahuule kortsude teket ning süvenemist. Pidev suuümbruse lihase (orbicularis oculi) kasutamine ning päikse käes viibimine kiirendavad enneaegsete vananemisilmingute esile tulemist.


Paljud patsiendid tunnevad end huultega toimuvate muutustega seoses ebamugavalt, mistõttu otsitakse abi täitesüstide protseduuridest. Mida tõsisem probleem, seda rohkem kombineeritud lähenemisi koos täiteaine kasutamisega aga rakendatakse. Muud protseduurid on nt botuliintoksiini süsted, lasernoorendus, IPL ravi. Sageli on patsiendid eksiarvamusel, et ühest täitesüsti protseduurist piisab täielikult nende naha vananemisega seotud murede lahendamiseks.


Huule täitesüste teostades on oluline hinnata tervikuna kogu nägu ning suuümbruse piirkonda. Rahuldava tulemuse saavutamiseks on kriitilise tähtsusega asjaolu, et patsiendi ootused seoses protseduuriga oleksid realistlikud. Huultega seotud protseduuride teostamise juures tuleks arvesse võtta ka võimalikku vajadust lõua korrigeerimiseks või põsesarnade tõstmiseks. Nii peaks patsiendi hindamine hõlmama kogu patsiendi näo struktuuri, suukuju ning seda, kas patsient on huvitatud oma huulekuju muutmisest.


Veel üheks oluliseks teguriks huulte täitesüstide teostamise juures on valutustamine. Enamik täiteaineid sisaldavad tänaseks päevaks lisaks dermaalfillerile ka lidokaiini, mis võimaldab patsientidel kergemini protseduuri taluda. Kui patsiendil ei ole nahale määritavate valuvaigistite vastu esinevaid allergiaid, on võimalik protseduurile eelnevalt kanda huultele tuimestavat kreemi, et ennetada valu juba enne esimest torget. Lubades anesteetikumil u 20 min enne protseduuri nahka imenduda, võimaldab see patsiendil tunda end mugavamalt ning rahulikumana.


Huulte täitesüstide puhul enam esinevad stsenaariumid on:


a) Kitsaste huultega patsient soovib lisada oma huultele täidlust.

b) Täidlaste huultega patsient soovib oma huultele lisada tagasihoidlikku täidlust.

c) Patsient soovib väga loomulikku või pea märkamatut huulte kohendamist.

d) Eelnevalt täidetud ning väga täidlaste huultega patsient soovib oma huuli veelgi suurendada.

e) Patsient soovib oma huultele korrektsiooni nt armi tõttu, mis on andnud tema huultele ebasümmeetrilise väljanägemise.



Lähenemised huulte täitesüste soovivatele patsientidele.


1. Väga kitsaste huultega patsient võib vajada rohkem kui ühte protseduuri mitme kuu kuni 1 aasta vältel, saavutamaks tulemusi järk-järgult. Tihti esinev viga on täita väga kitsaste huultega patsiendi huuli ühe korraga suure koguse täiteainega, lootuses saavutada kiiresti huulte täidlasem väljanägemine. Tulemused sel puhul võivad jääda ebaloomulikud ning huuled võivad välja näha moonutatud. Järk-järguline progressioon läbi mitmete süsteprotseduuride annab patsiendile võimaluse korduvalt uuesti hinnata oma soove seoses sellega, millist lõpptulemust ta protseduuridega saavutada soovib. Tavaliselt 0,5 ml on esimese sessiooni jaoks piisav kogus. Kuna huultega seotud protseduurid on tihti mõjutatud subjektiivsetest hinnangutest, siis puuduvad tõenduspõhised juhendid konkreetsete kasutatavate koguste osas.


2. Patsient, kes soovib huulte täitesüstimist, on tavaliselt nooremapoolne, sooviga oma loomulikke huuli täidlasemaks muuta. Võib ka juhtuda, et pöörduval patsiendil on nt naturaalselt lai naeratus, kuid eelistaks pigem täidlasemat huule keskosa ning rõhutatud amorikaart. Mõningad patsiendid soovivad jällegi, et nende alahuul oleks ülemisest suurem või vastupidi.


3. Patsient, kes soovib märkamatut huulte kohendamist vajab põhjalikku konsultatsiooni. Konsultatsiooni käigus peab paika saama visiidi põhjus, kuna kui patsient ei soovi näha huultel isegi väiksemat muutust, tekib küsimus, millist tulemust patsient saavutada soovib. Samas võib tal hiljem olla pettumus, et tulemus on "minimaalne". Üldjuhul valime sel juhul õrnatoimelise täitesüsti, mille eesmärk on pigem huuli niisutada. Oluline on ka arutada esmalt väikese koguse kasutamist protseduuriks (nagu 0,5 ml), et protseduuri sobivust nn katsetada. See annab patsiendile võimaluse hinnata esmase protseduuriga saavutatud tulemusi ning otsustada, kas ta soovib lisa lähenemist. Kui protseduur tekitab aga liialt suurt ärevust, siis tuleks lükata protseduuri teostamine edasi. Andes võimaluse protseduuri toimumist edasi lükata, võimaldab see patsientidel tunda end mugavamalt ning annab tunde, et protsess on igati patsiendi kontrolli all.


4. Patsient, kellel on juba suured, eelnevalt täidetud huuled, kuid soovib alatasa lisa suurendust, tekitab protseduuri teostajale potentsiaalselt keerulise olukorra. Esiteks, patsiendil võivad puududa realistlikud ootused seoses protseduuriga. Teiseks, kui huuled on juba maksimaalselt täidetud, võib patsiendil esineda häiritud taju iseenese väljanägemise osas. Kolmandaks, patsiendi ohutus on esmatähtis ning huulte ületäitmine võib tuua tagajärjeks infektsiooni või ümbritsevatele kudedele funktsiooni häirumise. Oluline on patsiendiga arutelu, millistel põhjustel lisa protseduuri soovitakse. Mõningatel juhtudel võib piisata vaid väikese koguse täiteaine kasutamisest. Protseduuri teostajal on alati ka õigus väga suurte huulte lisa täitmisest keelduda, kuivõrd huuled ei ole sel juhul võimelised rohkemat kogust vastu võtma. Sageli soovitame sellisel juhul huulte täitesüsti lahustamist ensüüm hüaluronidaasiga, et alustada huulte kuju uuesti ülesehitamist.


5. Armi korrektsioon on samuti üks võimalikke põhjuseid, miks huulte täitesüstimisele pöördutakse. Koerahammustused, kukkumised, kirurgia – kõik on potentsiaalsed põhjused armide tekkeks huultel. Sõltuvalt sellest, kui tugevalt arm huulekuju muundanud on, saab dermaalfillereid kasutada armide korrektsiooniks. Kasutatav kogus, süstetehnika ning täiteaine paigutus on kõik unikaalsed vastavalt situatsioonile, mistõttu põhjalik olukorra hindamine koos patsiendiga on oluline. Meeles tuleb pidada ning patsiendiga arutada, et täiteaine ei pruugi täielikult suuta olukorda lahendada, vaid armiga seotud väljanägemist pehmendada. Mõningad armid vajavad vaid väga vähest kogust täiteainet, et saavutadad märgatavaid tulemusi. Teised armid võivad vajada aga ulatuslikku lähenemist. Selgesõnaliselt patsiendiga suheldes, võib patsient oodata siiski rahuldust pakkuvaid tulemusi.


KONSULTATSIOON JA INFO

Laserprotseduuride konsultatsioon 30min 65€

Probleemse naha nõustamine. Raviplaani koostamine 30min 40€

PDO nahaniitide ja TÄITESÜSTIDE konsultatsioon ja raviplaani koostamine 30min 45€


Huulte täitesüste teostavad esteetilise meditsiini õde Piia Sillamäe ja Kristine Kõps.

Botuliintoksiini süste teostab dr Marge Tampere.

IPL protseduure teostavad esteetilise meditsiini õed Kristine Kõps, Piia Sillamäe ja Kreete Lumpre.

bottom of page