125324444835508 125324444835508 AKNE? MIKS MINA?!
top of page
Search

AKNE? MIKS MINA?!

Updated: Mar 23


Tihti aetakse segamini nahapoorid ja komedoonid. Nahapoorid on tegelikult väikesed avad nahal, mis võivad ummistuda liigse rasuerituse, bakterite, mustuse ja surnud naharakkude tõttu. Kui see juhtub, siis võibki tekkida komedoon või “vinnipunn”. Kui neid tekib tihti ja rohkem, siis tõenäoliselt on sul akne.


Akne on üks tavalisemaid nahaprobleeme, millega dermatoloogid tegelevad. See ei ole eluohtlik probleem, kuid võib tekitada valulikkust, eriti kui tegemist on karmi aknega. Akne põhjustab tihti ka emotsionaalset läbielamist. Akne mõjutab enesekindlust ja võib pikapeale tekitada ka näonahale arme, olenevalt akne vormist ja sügavuse astmest. Arme võib tekitada ka komedoonide manuaalne pigistamine, sellega võib kaasneda ka põletikujärgne hüperpigmentatsioon. Aknekollete ja -armide leevendamiseks on mitmeid efektiivseid protseduure, millest veel räägime.


Kuidas üldse aru saada, et sul on akne?


Aknet võib leiduda ükskõik, mis piirkonnas kehal. Eriti tavalised piirkonnad on nägu, selg, õlad ja rind. Kui sul on akne, siis võid märgata nendes piirkondades “punne”, mis on valged või mustad. Neid kutsutakse valgepeadeks ja mustpeadeks, tegelikult on mõlemad üldise nimega komedoonid.


Mustpead on mustad selletõttu, et nad avanevad nahapinnale ja hapniku mõjul muutubki selle “tipp” mustaks. Valgepead on sulgunud just nahapinna all, andes neile valge välimuse.


Kuigi valgepead ja mustpead on kõige tavalisemad, mis akne puhul esinevad, siis on ka teisttüüpi põletikulisi koldeid. Just põletikulised kolded on need, mis kipuvad tekitama arme.


*Paapulid on väikesed punased “mügarad”, mille põhjustavad põletikus karvafolliikulid.

*Pustulid on väikesed punased “punnid”, mille tipus on mädapea.

*Noodulid on jäigad, valulikud “tükid” nahapinna all.

*Tsüstid on suured “tükid” nahapinna all, mis on valulikud ja sisaldavad mäda.


Mis aknet põhjustab?


Akne tekib, kui nahapoorid ummistuvad rasu, surnud naharakkude või bakterite tõttu. Nahapoor on tegelikult karvafolliikuli ava. Igas nahapoori karvasibulas on karv ja ka rasunääre.

Rasunääre toodab rasu, mis liigub mööda karva nahapinnale ning niisutab, pehmendab ja kaitseb seda.

See tänuväärne rasutootmise protsess võib aga põhjustada probleeme, sh aknet. See võib juhtuda, kui:


*Rasutootmine on liiga aktiivne

*Surnud naharakud kuhjuvad pooridesse

*Bakterid kuhjuvad pooridesse


Nende probleemide tulemus võibki olla akne - komedoonid ja muud kolded. Kui bakterid kuhjuvad nahapoori, siis ei pääse rasu sealt enam nahapinnale ja tekibki ummistus.


Millised on riskifaktorid akne tekkimisel?


Akne tekkimise põhjuste kohta ringleb palju müüte. Paljud seostavad seda nt šokolaadi või friikartulite söömisega. Dieedi ja akne seos on veel üsnagi “hall ala”, kuid mõned teaduspõhised hüpoteesid on juba tõstatatud.


Kõige tavalisemad riskifaktorid akne tekkimisel:


*Hormonaalsed muutused seoses nt raseduse või puberteedieaga.

*Ravimid, näiteks rasedusvastased pillid või kortikosteroidid.

*Rafineeritud süsivesikute rikas dieet.

*Uuemate uuringute põhjal on selgunud, et akne all kannatavale inimesele võiks spetsialist soovitada piimavaba dieeti.

*Pärilikkus, näiteks, kui vanematel on olnud mingis elufaasis akne.


Akne tekib tavaliselt puberteedieas. Siis läbib organism palju hormonaalseid muutusi ja võib suureneda nt rasutootmine, mis suurendab aknetekkimise riski. Puberteeriea akne laheneb tavaliselt ajaga täiskasvanuikka jõudes.


Kuidas akne diagnoositakse?


Kui sul on akne sümptomid, siis peaks alustama nahaõe/nahaspetsialisti või arstivisiidiga. Nemad analüüsivad teie nahka põhjalikult, teevad selgeks kollete olemuse ja akne raskusastme, et selgitada välja parim ravivõimalus.


Kuidas aknet ravitakse?


Kodune hooldus on ennekõike akne ennetamiseks:

*Igapäevane nahapuhastamine õrnatoimelise vahendiga, et eemaldada mustus ja üleliigne rasu.

*Regulaarne juustepesu. Proovi juukseid mitte väga näo lähedal hoida.

*Kasuta veepõhist jumestust, mis oleks mittekomedogeensed.

*Ära pigista oma punne, see ajab ainult laiali baktereid ja rasu.

*Ära katsu oma nägu pidevalt, nii võid oma kätega mustust nahale viia.

*Apteekides on olemas lokaalsed käsimüügiravimid, mis aitavad aknet leevendada.


Kui kodused vahendid ei anna tulemust, siis võib arst teile määrata tugevama ravi, näiteks süsteemse või lokaalse antibiootikumikuuri.


Mida meie saame teie heaks teha?


- Happekoorimine aitab nahal põletikulisi protsesse vähendada ja ahendada nahapoore.

- IPL (Intense Pulsed Light) akneravi. Intensiivse sähviva valguse toimel blokeerime veresoone, mis varustab rasunääret. Seega väheneb rasueritus ja seeläbi akne põletikulised protsessid.

- Laserravi

- PDT akneravi. Fotodünaamiline ravi, mida kombineerime IPL raviga. Alguses kantakse nahale spetsiaalne ravim - aminolevuliinhape. Kui see on imendunud umbes 1h jooksul, siis teostatakse IPL ravi. Selle tulemusel hävivad bakterid ja väheneb rasueritus.

- Autoloogne mesoteraapia (fibrin rich therapy) annab eriti head toimet värsete ja punetavate aknearmide korral. Koduseks hoolduseks lisatakse tavaliselt retinooli, mis aitab arme helendada.

bottom of page