125324444835508 125324444835508 Niatsinamiid - vitamiin, mida nahk armastab!
top of page
Search

Niatsinamiid - vitamiin, mida nahk armastab!

Niatsinamiid on nahahoolduses kõrgelt hinnatud toimeaine. Samas teatakse tema kasulikkusest tunduvalt vähem kui näiteks vitamiin A (retinool) ja C puhul. Uuringud näitavad aga, et tegemist on ühe äärmiselt võimeka ning elevust tekitava antioksüdandi ja vitamiiniga, mis sobib kõikidele nahatüüpidele, kõrvaltoimeid tekitamata.

Niatsinamiidi võib leida kõikvõimalikes vormides toonikute, seerumite ja kreemide sisaldusest. Samuti sobib seda kombineerida kõigi toimeainetega nagu hüaluroonhappe, retinoidide, peptiidide, AHA ja BHA hapete ning antioksüdantidega.



Mis on niatsinamiid ning mida peaksite kindlasti selle kasulikkusest teadma?

Niatsinamiidi, rohkem B3 vitamiini ja niatsiinina tuntud aine, teeb eriliseks tema mitmekesisus.

Kuna suur osa nahaprobleemidest on peamiselt põhjustatud selle kaitsevõime, niiskustaseme ja elastsuse langusest, siis niatsinamiidi üheks põhiliseks toimemehhanismiks on aktiveerida protsessid naha kaitsebarjääri taastamiseks.


Niatsinamiidi kasulikkus

Niatsinamiid toetab naha pindmise kihi uuenemist ning taasteket, soodustades keramiidide ja kollageeni tootmist. Keramiidide ehk naha vahajate molekulide funktsiooniks on normaalse niiskustasakaalu säilitamine, andes nahale pehmuse. Kollageeni eesmärgiks on muuta nahk elastseks ning pringiks.

Aja jooksul keramiidide ja kollageeni osakaal nahas langeb. 30ndatesse eluaastatesse jõudes on inimene kaotanud ligi 40% keramiididest ning 40ndatesse jõudes juba 60%.


Nahakuivus

Keramiidide hulga vähenemise tõttu hakkab nahk vett kaotama (transepidermaalne veekadu) ja tekib naha kuivus. Eesmärgiga niiskuskadu peatada, toimub rasutootmise intensiivistumine. Suurenenud rasuerituse tõttu poorid ummistuvad ja suurenevad. Nahk muutub tekstuurseks ja halvemal juhul põletikuliseks.

Nahakuivusega kimpus olles tasub proovida hooldusrutiini niatsinamiidi lisamist, kuna selle kasutamine kombineerituna teiste niisutajate ehk humektantidega, nt skvalaaniga, on näidanud oluliselt nahaseisundi paranemist. Tänu keramiidide ja kollageeni tootmise taasaktiveerumisele on nahk suuteline ka pikas perspektiivis niiskust säilitama.

Niatsinamiidi sisaldavad tooted sobivad niisutatust taastavate ja rahustavate omaduste poolest õrnal silmaümbrusel koos teiste vananemisvastaste aktiivainetega kasutamiseks.


Punetus, akne

Niatsinamiidi rakendatakse sagedasti aknele kalduva ja rosaatseaga ülitundliku naha hoolduseks. Mõlemal juhul on tegemist põletikuga. Kuna niatsinamiidil on suutlikkus pidurdada põletiku reaktsiooni esile kutsuvate keemiliste ühendite paljunemist nahas (tsütokiinid), siis on vitamiin B3 lisaks põletikku alandav. Ka vistrikke tekib harvem, kuna rasutootmine ja seega pooride ummistumine on vähenenud.Samuti aitab nitasinamiid aknearmidel kiiremini paraneda.

Kroonilisest päiksekahjustusest, põletikust ning nahakuivusest põhjustatud elastsuse kadumine ning intensiivistunud rasutootmine on kaks peamist põhjust, miks nahapoorid laienevad. Kõrgemates kontsentratsioonides niatsinamiidil on võime toetada elastsuse taastumist ning vähendada rasu tootmist. Tänu sellele on leitud, et niatsinamiidi järjepidav kasutamine aitab pooridel aheneda.


Hüperpigmentatsioon

Kas ja kuidas aitab niatsinamiid nahatooni ühtlustada, kui kõne all on pigmendilaigud?

Niatsinamiid kontsentratsioonis 5% ning enam pärsib pigmendirakke tootvate melanotsüütide aktiivsust ning samaaegselt lõhub juba naharakkudele kinnitunud pigmendisidemeid, aidates neil nahast kiiremini eemalduda. Kiehl’s Ultra Pure High-Potency 5.0% Niacinamide Serum on tugevatoimeline 5% niatsinamiidiga kiiresti imenduv ja minimaalse koostisega seerum, sisaldades ainult 10 koostisosa.

Niatsinamiid sobib suurepäraselt kokku teiste pigmenditootmist aeglustavate toimeainetega nagu vitamiin C, retinool, lagritsajuur ja bakuchiol. Nahk muutub toonilt ühtaseks ning säravaks.


Niatsinamiidi kasutamine

Olgugi, et niatsinamiid kõlab toimeainena, mis suudab lahendada kõik mured, vajab nahk kauni ja terve väljanägemise säilitamiseks siiski mitmekülgsust. Sarnaselt toitumisega, mil inimkeha vajab toimimiseks kõiki toitaineid.

Parimate tulemuste saamiseks on soovituslik kasutada niatsinamiidi sisaldavaid tooteid kahel korral päevas. Näiteks sisaldudes hommikul päikekaitsekreemis ning päeva teises pooles öökreemis.


Kui kiiresti võib esimesi tulemusi märgata?

Olenevalt, kui problemaatiline on nahaseisund ning millises kontsentratsioonis on kasutatav toimeaine toodetes, võib esimesi tulemusi vitamiini regulaarsel kasutamisel märkama hakata 2-4 nädala möödumisel.

Hoolikas igapäevane vähemalt 30 päikekaitsefaktoriga toote kasutamine on eelduseks sellele, et nahahooldustoodetega saavutada ja säilitada rahuldustpakkuvaid tulemusi.


Tule naha konsultatsioonile! Selleks saab mugavalt broneerida aega meie ONLINE süsteemis.


Artikli koostas: Piia Sillamäe, esteetilise meditsiini õde

bottom of page