125324444835508 125324444835508 KUIDAS OLEKS VÕIMALIK PEATADA AEGA?
top of page
Search

KUIDAS OLEKS VÕIMALIK PEATADA AEGA?

Updated: Jun 12, 2019

Postitus sisaldab järgmiseid märksõnu: AKNE, PIGMENTATSIOON, VANANEMINE, VABAD RADIKAALID, HÜALUROONHAPE, DERMIS ehk pärisnahk. Süveneme natukene enam probleemide põhjustesse.


Tekst:

Kristine Kõps

esteetilise meditsiini õde


Nahk koosneb epidermisest, dermisest ehk pärisnahast ja subkuutisest ehk alusnahast.


DERMISE TÄHTSUS

Dermise sees on eelkõige fibroplastid, mis toodavad kollageeni, elastiini ja hüaloroonhapet. Fibroplastid vajavad nende tootmiseks head mikrotsirkulatsiooni. Fibroplastid vajavad ka hormoone. Hormoonideks on östrogeen, progesteroon, testosteroon – nad vastutavad epidermise paksuse ja naha pinguldatuse eest. Olulised on ka hüaluroonhappe molekulid. Ilma hüaluroonhappeta on nahk kuiv ja tekivad kortsud. Naha sisemuse olukord sõltub seega fibroplastidest. Fibroplastide olukord sõltub aga mikrovereringest ja hormoonidest.

Epidermise basaalmembraanis (basaalkiht) on kiud, mis on väga olulised naha tegevuses - keratinotsüüdid, mis sõltuvad samuti mikrovereringest ja hormoonidest. Erinevus fibroplastide ja keratinotsüütide vahel seisneb aga selles, et fibroplastid jäävad dermisesse, keratinotsüüdid tõusevad epidermise pinnale - nad vahelduvad ja iiguvad pidevalt. See annab meile ühtlasi ka särava jume - särava ilme, kui keratinotsüüdid vahetuvad. Sõltuvalt keratinotsüütide olukorrast, saab hinnata naha olukorda. Surnud rakkude kogunemine aga viib hüperkeratiniseerumiseni, ning see omakorda võib lõpuks välja viia ka nahavähini.


VABAD RADIKAALID - 80% naha vananemise põhjustest on vabade radikaalide tõttu

Hapnik on meile vajalik, et tagada organismi elutähtsad mehhanismid. Küll aga vananemise seisukohalt pole hapniku väga stabiilsed molekulid meile nii kasulikud. Rakud kasutavad hingamiseks süsinikaatomeid, mida organism saab toidust, mida sööme, ja õhust, mida hingame. Selle vitaalse protsessi tagajärjel tekivad ka nö raisatud radikaalid, mis põhjustavad ebastabiilsust ja on paarituid elektronid aatomis. Paardumata elektron teeb osakese väga aktiivseks - ta püüab endale paarilise tõmmata ükskõik milliselt läheduses olevalt biomolekulilt, millega põhjustab kehas ahelreaktsioone ehk rakukahjustusi. Kui mingis osas on vabad radikaalid organismile vajalikud ning üldiselt neutraliseerib neid organismi enda kaitsesüsteem, siis ahelreaktsiooni tagajärjel tekkinud oksüdatiivne stress ei ole meie nahale kasulik.

Nahas sisalduvate vabade radikaalide tõttu, mida on liiga palju ehk nad on tekkinud oksüdatiivsete stressorite tagajärjel (nt UV kiirgus, õhu saastatus, elustiil jm), aga muutuvad rakud väga ebastabiilseks. Oksüdatiivne stress on olukord nahas, kus vabu radikaale tekib liiga palju. Tekib superoksiid, mis on paljude nahaprobleemide põhjus. Kui suudame superoksiidi tekke peatada, suudame peatada mitmed protsessid sh vananemise, pigmentatsiooni tekke, keratiniseerumisprotsessi jne.


NAHA VANANEMINE KAHEKÜMNENDATES JA NELJAKÜMNENDTATES

20. aastasel inimesel vahetuvad keratinotsüüdid 20. päevaga. 40. aastasel inimesel aga vahetuvad keratunotsüüdid 40. päeva. Keratinotsüüdid on surnud rakud, mis kogunevad naha aeglasest uuenemisest tingituna naha pinnale. Miks selline probleem tekib? Meil nahas on palju vabu radikaale (need muudavad keratinotsüütide mälu ja koodi). Esimesena hävitab vaba radikaal raku membraani, seejärel muudab keratinotsüütide geneetilist koodi ja nende vaheldumine aeglustub. Samuti muutub aeglasemaks keratinotsüütide uuenemine. Kui vahetumine on aeglasem, siis surnud rakud akumuleeruvad naha pinnal. Miks? Sest kui üks keratinotsüüt tõuseb naha pinnale, siis läheb teine jälle sealt ära. Protsessi takistumisel tekib hüperkeratiniseerumine.

Kui nahk kooritakse nt saunas, siis tundub, et nahk on pehmem. Kuid see on vaid pealmine. Tegelik probleem on naha pinna all. Selleks, et antud probleemi lahendada, kasutame meie happeid: glükoolhapet, mandelhapet, salitsüülhapet jmt. On vaja tugevat hapet, et seda kõike vähendada. Vabade radikaalidega seotud probleem võib olla väga sügaval.


HÜALOROONHAPE SUUDAB ENDAST 1000x ROHKEM NIISKUST SIDUDA

Kui kaitsmata nahk saab palju UV-kiirgust, siis on kehas palju vabu radikaale. Vabad radikaalid lõikavad lahti hüaluroonhappe sidemed, hävitavad kollageeni ja elastiini. Elastiin ei ole siis enam elastne - see on äärmuslik seisund. Elastiin on aga tugivalk, kuid sel juhul on ta muutunud nahale ebasoodsaks. Vabad radikaalid kiirendavad hüperkeratoosi protsessi sellega, et väheneb uute naharakkude teke - nad hävitavad hüaluroonhapet, kollageeni ja elastiini. Seega, PÄIKE muudab naha kortsuliseks ning elastiini muutmise tõttu ka kollaseks.

Vananemise protsess on seega võitlus vabade radikaalidega igas mõttes ja naha enese -kaitse.


VANANEMISE JA TEISTE PROBLEEMIDE PROTSESSIDE PÕHJUSED

Vabad radikaalid

SPF kaitseb nahka UV kiirte eest (mõju eest) ja sõltuvalt kaitsefaktorist (10,15,30,50) – vastavalt sellele on ka kaitse. Kuid see ei ole nii, et päikesekaitsekreemiga oleme 100% kogu kiirguse eest kaitstud - päikesekiirgus mõjutab meid ikkagi. Me vajame ka taastavat kreemi, mis oleks maksimaalselt antioksüdantne neutraliseerimaks siiski tekkinud vabu radikaale nahas. Me kaitseme nahka, et ennetada nahavähki ja samamoodi vananemisprotsessi vähendada.


Melanotsüüdid ja superoksiid - pigmentatsiooni teke

Naha päevitumisel neelavad melanotsüüdid superoksiide ja annavad nahale tooni. Miks on see oluline? Seepärast, et päevitus tekib vabade radikaalide – superoksiidide - melanotsüütidesse jõudmise tulemusel. Melanotsüüt on esimene kaitse, nad kaitsevad meid iga päev. Ja päevituse teke on selle kaitse väljendamine. Kui me oleme pikalt päikese käes, kuid kasutame päikesekaitsekreeme, jõuab kiirgus vähem meie melanotsüütideni. Seega on eriti oluline kasutada päikesekaitset suveajal. Samuti on vajalik alati kasutada sinna kõrvale ka antioksüdantset kreemi.

Kui suveaeg on möödas, on võimalik pigmentatsiooni ravida. Isegi, kui suvel kasutatakse SPFi, pigmentatsioon ilmneb uuesti. Mitte ainult UV-kiirgus ei mõjuta selle teket, vaid kõik vabad radikaalid.


Probleemid mikrovereringega

Miks on meil probleeme mikrovereringega? Põhjuseid on erinevaid. Peamised kaks põhjust on hüaluroonhappe taseme langus ja kiudude hulga suurenemine dermises. Kui fibroplastid ei tööta korralikult, siis on meil vähem hüaluroonhapet. Seega vähem niiskust ja niisutatust. Samal ajal, vabad radikaalid loovad oma sildu, kiude elastiinis ja kollageenis (kollageen ise vastutab naha vastupanuvõime eest, elastiin tagab naha elastsuse muutunud vormi taastumise, pinguldatuse ja elastsuse). Kui nende kahe vahel on sild, side, mis ei liigu, siis on dermise olukord kehv. Nahas on vähem niiskust. Ühendunud kiud segavad ka mikrovereringet, suruvad selle kokku – veresoontest ei mahu läbi piisav verevool. Tulemuseks on mikrovereringe probleemid, veresoonte katkemine - naha punetus, tundlikkus, suurem vastuvõtlikkus keskkonnale (kuperoosa).


Akne korral kogunevad keratinotsüüdid, nende ainevahetus on oluliselt kiirem ning neid on ka oluliselt rohkem (seetõttu on näiteks hommikuti nahk rasusem). Surnud naharakud akumuleeruvad ka kanalisse. Hapnikuga kokkupuutudes tekib naha pinnale aga nende koosmõjul must komedoon. Komedooni võib pidada akneprotsessi alguse sümptomiks, kuna blokeeirb hapniku ligipääsu kanalisse. Hapniku puudumise tõttu tekib bakteeria. Bakterite paljunemise ja suure hulga surnud rakkude tõttu, suure hulga rasu tõttu kanal laianeb, ja muutub põletikuliseks. Ühel päeval see paisub ja jätab armi. Selleks, et aknet algusest peale ravida, on vaja kõige pealt surnud rakud eemaldada ja puhastada kanalid.


Vabad radikaalid muudavad seega naha paksuks, kortsuliseks, tekitavad pigmentatsiooni. Samaaegselt väheneb nahas östrogeen ja kollageen ning hüaloroonhape. Lisaks "toodavad" vabad radikaalid dermisesse hulga kiudusid. Östrogeeni taseme vähenemise tõttu halveneb mikrovereringe. Surnud rakkude tõttu on ühtlasi nahk hall, säratu, see viib ka viib akne tekkele. Mida saame teha nende probleemide raviks? Kasutame selleks happeprotseduure ning kui naha oma keratinotsüütide ringlus on muutunud taas paremaks, siis on seal taas ka palju loomulikku niisutust, mis muudab naha tervemaks. Naharakkude loomulik ja süsteemne ringlus ning selle uuenemine vähendab ühtlasi naha kuivust. See on oluline aspekt, mida tuleb meeles pidada. Hape võib samaaegselt ravida nii rasust, pigmenteerunud, tundlikku kui väga kuiva nahka, sest tõstetakse naharakkude uuenemise kiirust.

bottom of page