125324444835508 125324444835508 Fotonoorendus ehk FOTORAVI - millest täpsemalt alustada?
top of page
Search

Fotonoorendus ehk FOTORAVI - millest täpsemalt alustada?

Updated: Jan 19

Hüperpigmentatsioon, punetus, melasm, akne, portveini plekk, rosaatsea, teleangiektaasiad, liigne karvakasv jmt


Fotonoorendus või fotoravi on sõna, mida kasutame tihti. Siiski võib see teatud vanusegrupile (20+) tunduda võõristav, sest miks peaks nii noor inimene tegema “noorendavat” protseduuri. Oleme alati mõelnud, et sellel protseduuril peaks ka teistsugune tuntum nimi olema. Näiteks naha kvaliteedi taastamine või päikesekahjustuse ravi. 

Tegelikult saavadki fotovananemise ehk päikesekahjustuse ilmingud hooletu päikesekaitse kasutamisel ning liigse päevitamise tagajärjel alguse juba väga noores eas. Ka päikesekaitsekreem ei suuda 100% meie nahka kaitsta. 

Mida siis päike meie nahaga teeb?

  • Päike tekitab sügavamal naha kihis või dermises vabasid rahutuid radikaale, mis hakkavad lõhkuma rakumembraane, et leida endale nn uut “paarilist”. Tekib süsteemne stress ning selle tulemusel hakkab nahas lagunema kollageen, häirub fibroblastide töö ja naha ainevahetus. 

  • Tekib süvenev pinnakuivus, elastoos, peened kortsukesed, pooride laienemine, naha tuhmus, pinnakaredus, punetus (nahapinnale kerkivad kapillaarid ja süveneb rosaatsea) jne. 

  • Päike elavdab melanotsüütide tööd ja soodustab nahatooni tumenemist, mis on nooruses kena pruunikas jume. Hiljem võivad juba päevitamisest jääda laiuvad pigmendilaigud laubal, põsesarnadel, ülahuulel jm.

  • Eriti visa on hormonaalsetest teguritest ja nende koosmõjust UV kiirgusega tekkinud melasm, mis asub juba sügavamal nahas. Päikeselaigud ehk lentigod asuvad tavaliselt naha pindmises kihis ehk epidermises ja on kergemini eemaldatavad. 

Miks me soovitame fotonoorendust siiski ka noorematele inimestele või vastavalt naha kvaliteedile mitte vastavalt vanusele? 


Oleme fotonoorendusega ehk fotoraviga saanud suurepäraseid tulemusi päikesekahjustuse eemaldamisel ja nahatooni ühtlustamisel. Kui inimene ei ole veel alustanud päikesekaitse kreemi kasutamisega ja nahale on tekkinud juba fotovananemise ilminguid, siis on väga hea restart nahale just fotonoorendus. 

Lisaks sellele, et see eemaldab nähtavaid päikesekahjustusi, siis töötab see ka sügaval nahakihis stimuleerides kollageeni sünteesi ja muutes nahka tugevamaks ning taastades selle elastsust. 

Nähtavad päikesekahjustused on hüperpigmentatsioon, sh solaarlentigod, lõhkenud kapillaarid või teleangiektaasiad, üldine punetus, tekstuuri ebaühtlus, nahatuhmus jne. Uuringute tulemusel on täheldatud ka pooride või nahaavade ahenemist ja nahatekstuuri paranemist. Pärast fotonoorendust võite tunda, et nahk on uskumatult siidine, seda seostatakse naha stratum corneumi silenemisega. 


Fotonoorendus toimib alati teatud sihtmärgis või kromofooris

Selleks sihtmärgiks saame valida hemoglobiini (teleangiektaasiad, kuperoosa, akne, rosaatsea) või melaniini (hüperpigmentatsioon, lentiigod, cafe au lait neevused, karvafolliikulid jne). Sellega saame omakorda kindlustada, et ei tee liiga tervele nahale. Sellepärast ei tohiks protseduurile tulla kunagi päevitunud nahaga, kuna kasutatav lainepikkus neelduks kogu nahas. Vajalik on kontrast pigmendilaigu ja terve naha vahel, et laser saaks eristada oma “tööpõldu”. 


Sageli küsitakse meilt, et mitu korda vajan protseduuri, et minu nahaprobleemi laheneks

Paneme teile südamele, et sellele ei ole tõesti ühest vastust. Ka uurimistööde tulemusena on leitud, et mõnel inimesel reageerivad kapillaarid kiiremini ravile kui hüperpigmentatsioon ja vastupidi. Samuti võib varieeruda vajalik ravikordade arv. Tugevamate lähenemiste puhul peab arvestama ka kõrvaltoimetega. Uurimistöödes on samuti välja toodud, et koorikute, villide, punetuse tekkimine ja pigmendi ajutine tumenemine on kõik normaalsed ja vahel isegi vajalikud. Näiteks pigmendi ajutine tumenemine viitab sellele, et nahk reageerib ja hüperpigmentatsioon hakkab peagi kooruma. Samuti võib jääda mõni aeg pärast protseduuri kerge päikesepõletuse sensatsioon. Üldiselt aga muutuvad kõrvaltoimed iga ravi korraga leebemaks, kuna laseril ei ole nahal enam nii palju nö tööd. Fototermolüüsi koaguleerimisvõime avaldub fotonoorendusel järk-järgult, mis tähendab, et protseduuri tulemused ilmnevadki alles paranemisperioodil. 


Meie kasutame fotonoorenduseks kõrgklassilist Nordlys IPL nonablatiivset tehnoloogiat. Valisime seda hoole ja armastusega ning see pole meid alt vedanud! IPL tehnoloogia on esteetilises meditsiinis ja dermatoloogias üldiselt väga tunnustatud vahend, millega eemaldada erinevaid näidustusi aga ka soovimatuid karvu. Uuringud on näidanud, et laserite seas on just IPL kõige leebemate kõrvaltoimetega ja vähem valulik. 


Veel uuringute tulemusi

Samuti on uuringud näidanud, et kõigi ülalmainitud probleemide lahendamiseks on lausa kuldseks standardiks ja esimeseks valikuks just IPL tehnoloogia. Nendeks on just hüperpigmentatsioon, vaskulaarsed moodustised (sh portveiniplekid ja kirssangioomid), soovimatud karvad ja ebaühtlane nahatoon. Uuringute tulemusel on näiteks selgunud ka, et kui portveiniplekk ei allu tavapärasele pulseerivale värvilaserile, siis IPL tehnoloogiale on need samad juhud edukalt allunud. Karvaeemaldus on IPL-ga kõige mugavam, kuna saab korraga katta suurema pinna. See tähendab lühemat protseduuri kestvust ja vähem ebamugavustunnet! Samuti on leitud, et IPL kasutamisel tekib harvemini põletikujärgset hüperpigmentatsiooni, taastumisaeg on kiire ning nahakvaliteedi paranemine on pikaajaline. IPL tehnoloogia suudab minimaalse taastumisajaga parandada naha kvaliteeti ja vähendada vananemisilminguid, sh päikesekahjustusi. Samuti on IPL-l üldiselt väga tähendusrikas toime naha tervisele ja selle tervisliku tasakaalu säilitamisele ajas. Sellepärast on pärast oodatud tulemuse saavutamist soovitatav ka näiteks aastas korra-paar käia kordus protseduuridel, et jätkuks järk-järguline naha “noorenemine”. 

Fotonoorenduseks on oluline valida õige koht ja spetsialist. Veenduge alati, et lähete kliinikusse, kus töötavad koolitatud tervishoiutöötajad ning küsige julgesti küsimusi. IPL on tugevatoimeline valgusravi laser, mille käsitlemine eeldab väljaõpet. Teadmatu kasutamine võib viia soovimatute tulemusteni. 


Kui te tunnete, et soovite oma nahaga tegeleda, siis ootame teid esmasele naha analüüsile, et selgitada välja, kuidas on teil kõige mõistlikum naha taastamisega alustada. Tegeleme teiega personaalselt vastavalt oma pikaajalisele kogemustele erinevate mittekirurgilise esteetilise meditsiini protseduuride valdkonnas. On tähtis ka endale selgeks teha, et nahahooldus “ei ole sprint vaid maraton” ning meie soov on teile sel maratonil toetajaks olla.



bottom of page