125324444835508 125324444835508 BOOSTI OMA NAHKA
top of page
Search

BOOSTI OMA NAHKA

Updated: Mar 12, 2022

ehk sügava niisutuse olulisus ja tähtsus meie nahale.

See artikkel on koostatud erinevate teadusartiklite põhjal eesmärgiga tõsta teenuse tarbija teadlikkust. Artikkel annab ülevaate, miks on igapäevane nahahooldus vajalik ning miks kosmeetikatööstused näevad tõsist vaeva, et pakkuda parimaid lahendusi iluprotseduurile toetusena.


SEEGA...

Võin öelda, et vesi on tõesti justkui meie naha peamine anti-age promootor ehk see, milline on keha (ja naha) vedeliku osakaal näitab ära, mis vanuses meie nahk parajasti on. Teinekord ja üsna tihti ei ühti nn naha bioloogiline vanus ja visuaalselt vaatlemisel hinnatav naha vanus, kuna ei olda paljuski teadlik, mida teeb tegelikult meie nahale päike, mida teeb tegelikult meie nahale vale naha hooldamine või üldse hooldamata jätmine. Kuni 90% näonaha vananemisest on põhjustatud just UVK (ultraviolettkiirgus) poolt. Uuringud on ka näidanud, et fotokaitstud nahk on oluliselt suurema hüaloroonhappe sisaldusega kui fotoeksponeeritud nahk (päikesevalgusele avatud).


Nahk koosneb epidermisest, dermisest (pärisnahk) ja subkuutisest (alusnahk). Just epidermises ehk naha pealmises kihis asuv sarvkiht ehk stratum corneum vastutab vee säilimise, selle kaotuse ja reguleerimise eest nahas. Sarvkihis sisaldub ka väga oluline “loomulik niisutav faktor” (NMF - Natural Moisturising Factor), mis koosneb väga mitmetest ja erinevatest aminohapetest ja nende derivaatidest, bioloogilistest ühenditest. Just NMF on see, mida peab õigete hooldusvõtetega ja toimeainetega nn täiendama ja täiustama nahas, kui soovitakse, et nahk oleks rohkem elujõus ja vastupanuvõimelisem ehk kaitstud.

Antud termin “loomulik niisutav faktor” ilmus inglisekeelsetes publikatsioonides esimesena 1959. aastal ja selle roll on säilitada piisavat naha niiskussisaldust. NMF omab mitut üliolulist ülesannet: naha elastsuse tagamine, mis kaitseb nahka kahjustuste eest; normaalse naha uuenemise tagamine; sarvkihi kaitsebarjääri soodustamine.

Loomulikul niisutaval faktoril on sisuliselt öeldes palju väikeseid eesmärke ning koos rakusiseste lipiididega veel üks suur keskne roll - ta vastutab otseselt transepidermaalse veekao (TEWL - trans epidermal water loss) eest nahas. Just suurenenud TEWL kahjustab erinevaid funktsioone ning tulemuseks on kuiv ning kestendav nahk.

Uuringud on näidanud, et naha veesisalduse tasakaal mõjutab oluliselt põletikulisi protsesse epidermises, milleks võib olla naha tundlikkus, punetus (rosaatsea), akne jmt. Ühtlasi on selgunud, et NMF paranedes on vähenenud mitmete nahahaiguste intensiivsus nagu atoopiline dermatiit, psoriaas, ihtüoos, kuivnahksus jms (enamikel neist seisunditest ei toimi nahauuenemine õigesti). Keskkonnamuutused ja vananemine põhjustavad samuti NMF taseme muutust, lisaks ka liigne pesemine ning eespool mainitud UVK (uiltraviolettkiired). Niiske keskkond toetab samuti haavade paranemise protsessi võrreldes kuiva keskkonnaga. Naha niiskusetasakaalu säilitamine on seega väga oluline.


NMF komponentidest on aga peamine naha niiskuse võtmemolekul just hüaluroonhape (HA), millel on ainulaadne võime säilitada ja siduda nahas vett. Vesi on hädavajalik, et säilitada terve nahk ja selle normaalne funktsioneerimine. Nahas sisaldub vett umbes 30%, millest epidermises ca 70%. Seega, hüaloroonhappe leidumine ja ainevahetus erinevates nahakihtidest vastutab otseselt naha kuivuse ja vananemise eest. Erinevad nahaniisutajad (kreemid, maskid jmt) võiksid olla elementaarsed kompondendid igapäevases nahahoolduses ja ka kosmeetilistes hooldustes. Justkui nurgakivid kuiva naha leevendamiseks, millega saab ennetada mitmete nahaprobleemide arengut. Uuringud on näidanud, et just epidermises väheneb HA osakaal kergemini kui dermises. Küll aga on erinevad hüaluroonhappel baseeruvad ilusüstid soovituslikud siis, kui enam kodutoodetega või kosmeetiliste hooldustega piisavat abi ei leita. Süstemeetodil on võimalik toimeained viia otse dermisesse ehk sügavamale nahakihti. Ühtlasi on nii võimalik paremini kontrolli all hoida naha enneaegset vananemist (fotovananemist) ning otseselt täita kortse, korrigeerida ja modelleerida mõistlikult näoovaali. Mitmekülgne lähenemine kaitseb nahka stimuleerides naha loomulikku kaitsebarjääri ning aitab hoida selle niisutatuna ja nooruslikuna.


Tekst:

Kristine Kõps

esteetilise meditsiini õde

bottom of page