125324444835508 125324444835508 PDO COG NÄONAHA NIIDID vs muud täiendavad võimalused
top of page
Search

PDO COG NÄONAHA NIIDID vs muud täiendavad võimalused

Updated: Feb 11, 2022


KRONOLOOGILINE VANANEMINE Me kõik vananeme. Alates 25 eluaastast algab juba tegelikult allakäik, kus liigume vaikselt vanaduse suunas (rääkides just kronoloogilisest vananemisest). Enneaegselt suudavad meid vanemaks muuta keskkonnamõjud, näiteks päike (UVA+UVB kiirgus), mida kutsume fotovananemiseks või ka eksogeenseks vananemiseks. Päike suudab tekitada ka endogeenset ehk DNA tasandil vananemist, mistõttu rakud vananevad ja hävinevad kiiremini. Vananemise käigus muutub meie luustiku ja näo kuju, naha tekstuur ja värv. Näokuju muutub naha elastsuse kao, pehmete kudede vähenemise ja migreerumise ning luustiku õhenemise tõttu. Tekstuuri halvendavad näiteks peened kortsukesed, pinnakuivus ja laienenud nahapoorid.

VÕIMALUSED PDO COG NIITIDEGA Esteetilises meditsiinis pannakse järjest rohkem rõhku mitteinvasiivsetele lähenemistele. See tähendab, et saame pakkuda tugevatoimelisi protseduure minimaalse taastumisajaga. Selliste protseduuride abil saame stimuleerida kollageenisünteesi, toestada ja kontuurida näoovaali, eemaldada lokaalseid rasvaladestusi, parandada nahakvaliteeti ja elustada nahka noorenemise suunas. Mõeldes eelkõige kliendi heaolule ja ohutusele, saame kindlustada kiire töövõime taastumise, nii et klient ei peaks end pikaks ajaks tavarutiinist vabastama. Ka klient soovib ju märkimisväärseid muutusi ühe külastuse, kiire “valmimisajaga” ja ilma operatsioonita. Üheks efektseks suunaks näo noorendamiseks on kindlasti imenduvad PDO (polüdiaksonaan) mitmesuunalised COG niidid ja nende abil “facelifti” teostamine.

PDO niite on kirurgias ja kudede kokkuõmblemisel kasutatud juba aastakümneid. Niitide kasutamine on oma loomuselt ohutu ja haiglas igapäevaselt kasutusel näiteks haavade sulgemise protsessis. Ei ole esinenud näiteks allergiareaktsioone või muid olulisi kõrvaltoimeid. PDO niidid mõjuvad nahale mitmeti positiivselt, näiteks nende mõjul hakatakse looma uusi kapillaaride võrgustikke ja tugevdama olemasolevaid. Samuti osalevad niidid 1. Ja 2. tüübi kollageeni sünteesis. Niidid mõjuvad nahale ka lipolüütiliselt, mis tähendab seda, et nad suudavad lokaalselt rasvaladestusi vähendada rasvarakkude denaturatsiooni teel. Kuna nad imenduvad 6 kuuga, siis ei kogu nad enda ümber baktereid, nagu mitteimenduvate niitide puhul võib juhtuda, lisaks veel muid tõsiseid komplikatsioone. PDO niidid on suurepärane vahend, et minimaalselt invasiivselt kontuurida näoovaali, vähendada kortse, parandada nahakvaliteeti, muuta nahapoore väiksemaks. Samuti on niidid mõeldud nii naha pinguldamiseks kui topeltlõua vähendamiseks. Nad on tõesti efektiivsed ja vajavad minimaalset taastumisaega.

Mitmesuunaliste kidaliste COG niitidega saab vähendada kergemat ja mõõdukat pehme koe ptoosi(allavajet), lihtsamalt öeldes saab pakkuda efektiivset “facelifti”. Mitmesuunalised kidalised/ogalised niidid “haagivad” end kudede külge, et pakkuda silmnähtavat tõstetud ilmet. Seda kõike ainult minimaalsete hematoomidega (sinikatega). Niitide abil saame kontuurida põski, tõsta kulme, vähendada marionett- ja nasolabiaalkortse, modelleerida lõuga jne. Kortsude vähenemist võib seostada ka intensiivsete muutustega dermises nagu kollageenisüntees, kudede kompaktsemaks muutumine/kontrakteerumine ja fibroossete kapslite teke niitide ümber.

TÄIENDAVAD LISAVÕIMALUSED Lisaks kasutame PDO ogaliste niitide täiendamiseks ka kudesid modeleerivat hüaluroonhapet PROFHILO. Viimane on mõeldud lisaks ka käte nahale efektiivseks pinguldamiseks ja niisutamiseks. Need kaks protseduuri toimivad koos lausa sünergiliselt, kuna mõlemad panevad käima ka kollageneesi. PDO niite on väga hea kombineerida ka iprf autoloogse mesoteraapiaga. Mõlemad osalevad neokollageneesis, fibrillogeneesis ja uute veresoonte loomes, kuid iprf annab veel “boosti” sellega, et vabastab nahka kasvufaktoreid, mis panevad selle noorenemise suunas tööle. Ka uuringute tulemusel on selgunud, et silmnähtav noorendav efekt saadakse siis, kui kombineerida PDO niite näiteks iprf autoloogse mesoteraapia, täitesüstide või botuliintoksiiniga.

UURINGUTE TULEMUSED Ühes uuringus vaadeldi PDO niitide tulemusi kahe aasta jooksul. Mitte kellelgi ei tekkinud pärast protseduuri või kogu vaatlusperioodi ajal intensiivseid komplikatsioone nagu ülitundlikkus, asümmeetria, hematoomid, seroomid, turse, lisakortsud, granuloom, ülalau ptoos, närvivigastus või tundlikkuse häired. Toodi välja, et ka aasta-kaks pärast protseduuri püsib lifting-efekt ja patsientide rahulolu protsentuaalselt 71,4%, kuid kahe aasta pärast peaks tegema oma spetsialistiga korduskülastuse, et hinnata hetkeseisu. Teises uuringus toodi üleüldine rahulolu välja lausa 87% klientidest ja kolmandas 78,9%.

PROTSEDUURI KÄIK

Niidid sisestatakse tömbi kanüüli abil, mille tõttu esineb väga vähe komplikatsioone. Kanüül viib niidid kudedesse ja seejärel kanüül eemaldatakse, jättes niidi oma õigesse asukohta. Kidalised niidid hakkavad enda ümber koguma müofibroblaste, mis osalevad intensiivses kollageenisünteesis ja fibroosse koe kokkutõmbumisel. Tehnika abil saame vältida komplikatsioone, nagu näiteks näonärvi vigastusi või vaskulaarseid traumasid.

Protseduuriks soovitame valida väljaõppinud tervishoiutöötaja ja eriarstiloaga kliiniku ning olla kindel, et kasutatakse CE märgistatusega tooteid. Nii nagu kõikide meditsiiniliste protseduuride puhul, siis ka PDO niitide paigutamisel võib esineda mõningaid kõrvaltoimeid. Uuringute alusel on esile toodud näiteks: niidi katkemine, migreerumine, niidi nahapealne nähtavus, nahalohud. Kõrvaltoimeid esineb õnneks vähe ja enamik on neist põhjustatud ebasobiva tehnika tõttu või preparaadi paigutamisel valesse koesügavusse/kihti. Seetõttu tulebki protseduuriks valida oma ala spetsialistid, kes kasutavad õigeid tehnikaid, et neid minimaliseerida.

KASUTATUD KIRJANDUS

Ali, Y. H., (2017). Two years' outcome of thread lifting with absorbable barbed PDO threads: Innovative score for objective and subjective assessment. Journal of Cosmetic and Laser Therapy, 1476-4180. Suh, D. Y., Jang, H. W., Lee, S. J., Lee, W. S., Ryu, H. J., (2015). Outcomes of Polydioxanone Knotless Thread Lifting for Facial Rejuvenation. American Society for Dermatologic Surgery, 41: 720-725. Unal, M., (2019). Experiences of barbed polydioxanone (PDO) cog thread for facial rejuvenation and our technique to prevent thread migration. Journal of Dermatological Treatment, 1471-1753. Jung, G. S., Song, H., (2019). An innovative form, scaffold type of thread lift: its satisfactory performance and safety. Hong Kong J. Dermatol. Venereol., 27: 121-126. Arora, G., Arora, S., (2019). Neck Rejuvenation with Thread Lift. J Cutan Aesthet Surg., 12(3): 196-200. Myung, Y., Jung, C., (2020). Mini-midface Lift Using Polydioxanone Cog Threads. Plast Reconstr Surg Glob Open., 8(6): e2920. Amuso, D., Amore, R., Iorio, E. L., Dolcemascolo, R., Reggiani, L. B., Leonardi, V., (2015). Histological evaluation of a bio revitalisation treatment with PDO wires. Aesthetic Medicine, 1(3) 112-116. Otto, J., Mian, I., Otto, A., (2016). The Development of PDO thread lifting in the UK. Aesthetic Focus: 4(1).



bottom of page