125324444835508 125324444835508 AKNE?
top of page
Search

AKNE?

Updated: Feb 1, 2019

Akne probleem on aktuaalne paljudele ning tihtilugu läheb kaua enne, kui leitakse sobiv ravivõimalus. Meie juures ravime teid Laboratoires Renophase Paris sarja happekoorimistega, kuid kombineerime teinekord juurde erinevaid hooldusi paranenud naha kvaliteedi tõstmiseks. Naharavi hapetega on organismisõbralik, sisaldades endas regulaarset ja süsteemset lähenemist.  

Probleemse naha peamised põhjused tulenevad aeglasest rasunäärmete tööst, aeglasest naha mikrovereringest ja hormoonidest. Rasunäärmete ülesanne organismis on rasu tootmine. Kui rasunäärmete töö on aeglane, siis ei jõua looduse poolt naha niisutamiseks ja kaitseks mõeldud rasu piisavalt kiiresti naha pinnale vaid hakkab kogunema hoopis karvanääpsu sisse, kus segunedes surnud rakkudega tekitab see umbes poore ehk komedoone. Kui rasu koguneb karvanääpsu sisse järjepidevalt ja aknet tekitavate bakterite vohamine suureneb, siis rebenevad karvanääpsu seinad ning tekivad põletikud, mis satuvad ümbritsevatesse kudedesse. Selle tulemusel toimuvad sidekoelised muutused, mis väljenduvad naha peal punaste punnikeste või mädapeadena, lõpptulemusena võivad tekkida ka aknearmid.

Rasu tootmist reguleerivad meessuguhormoonid (peamiselt testosteroon), mille tase hakkab tõusma puberteedieas, menopausi eas ja hormonaalsete rasestumisvastaste vahendite ärajätmisel. Selle toimel rasunäärmed suurenevad ja hakkavad tootma rohkem rasu. Enamikel inimestel ei ole hormoonide tase normist kõrgem, kuid arvatakse, et immuunsuse nõrgenemisel või lihtsalt teatud nahatüüpide tundlikkuse tõttu on nende mõju suurem.

Ajapikku suureneb nahas ka vabade radikaalide hulk, mis aeglustab naha mikrovereringet. Selle tagajärel aeglustub surnud rakkude irdumine ja toimub nende kuhjumine ehk liigne sarvestumine, mille tulemusel kitsenevad rasunäärmete viimajuhade avad ja rasu pääs nahale on taas takistatud. Rasunäärmete ümbrus on soodsaks kasvukeskkonnaks ka mikroobidele (Propionibacterium acnes, Staphylococcus epidermidis), mis tekitavad vabu rasvhappeid. See muudab näärmeava sarvestumist ja kutsub ligi põletikurakke - tekivad uued põletikukolded.

Teaduslikud uurimused on näidanud, et akne ägenemist võib põhjustada ka stress.

bottom of page